Portal Pszczelarski

Mądrość przy ulu - sztuka walki Bogdana Piekarza z nosemozą

Bogdan Piekarz nosemoza

W pszczelarstwie są choroby, które pojawiają się jak cienie - ciche, podstępne, ale potrafiące zniszczyć całe rodziny pszczele. Nosemoza należy do tych najbardziej wytrwałych przeciwników. Nie widać jej gołym okiem, a jej spory potrafią przetrwać w miodzie, martwych pszczołach czy zabrudzonych plastrach miesiącami.

Dzisiaj pszczelarze muszą stawiać czoła tej chorobie wyłącznie wiedzą, systematycznością i uważną obserwacją. I w tym polu codziennej walki wyróżniał się Bogdan Piekarz, który udowadniał, że skuteczna obrona zaczyna się od szczegółów i szacunku dla pszczelej rodziny. Kolejna odsłona niezwykle wartościowych spostrzeżeń pszczelarskich płynących wprost z praktyki i dziesiątek lat spędzonych przy ulach.

Higiena i wiosenne porządki - fundamenty zdrowej pasieki

Bogdan Piekarz powtarzał często, że walka z nosemozą nie sprowadza się do jednego zabiegu, lecz jest stylem prowadzenia pasieki. Gdy inni narzekali na brak leków, on wracał do podstaw. Perfekcyjna higiena w ulu i wiosenne porządki wykonywane jak najwcześniej były dla niego podstawą funkcjonowania pasieki. Start w nowy sezon zaczynał się od porządków. Wkładki dennicowe nie były dodatkiem - były obowiązkowym narzędziem, dzięki któremu pszczoły wychodzące pierwszy raz wiosną zaczynały sezon bez kontaktu z patogenami, a tym samym z mniejszym ryzykiem zakażenia.

Kondycja rodziny - wrażliwość i rozwaga zamiast przymusu

Bogdan Piekarz przykładał ogromną wagę do kondycji pszczół. Wiedział, że nie można wzmocnić słabej rodziny na siłę czerwiem czy zapasami - takie działania prowadzą tylko do rabunków, a rabunek sprzyja chorobom. Wiosenne dopasowanie wielkości gniazda, odpowiednia wentylacja, właściwie przygotowany zapas pierzgi i syropu, a także kontrola biologicznej kondycji robotnic decydowały o tym, czy rodzina przetrwa zimę w dobrej kondycji. Stare robotnice miały małe szanse na przeżycie, a młode oznaczały odporność i siłę do walki z nosemozą.

Matka pszczela - klucz do zdrowej rodziny

Niewielu pszczelarzy przywiązuje tak wielką wagę do odpowiedniej wymiany matek, jak przykładał Bogdan Piekarz. Dla niego młoda matka jesienią to młode robotnice w zimowym kłębie, a młode robotnice, to większe szanse na przetrwanie sezonu. Nie była to walka bezpośrednio z nosemozą, ale tworzenie warunków, w których choroba nie zyskuje przewagi. "Dobre matki są pierwszym lekarstwem pasieki" - mawiał, przypominając, że zdrowie rodziny zaczyna się od jej serca.

Jesienne przygotowanie gniazda - precyzja i spokój

Jesienne układanie gniazda w pasiece Piekarza przypominało spokojną sztukę. Wszystko miało swoje miejsce i porządek - pierzga na skrajach, syrop w centrum, użycie wyłącznie tegorocznych plastrów, odpowiednia ilość pokarmu i właściwe tempo karmienia. Późne karmienia czy wystawianie plastrów do osuszenia były zabronione, ponieważ prowokowały rabunki i narażały rodzinę na stres, który sprzyjał nosemozie.

Lekcja, którą warto zapamiętać

Bogdan Piekarz nie oszukiwał siebie ani innych. Powtarzał, że całkowite wyeliminowanie nosemozy jest niemożliwe. Można tylko ograniczać jej wpływ i tworzyć warunki, w których nosemoza nie zyska przewagi. Ta postawa kryje w sobie głębszą prawdę: chorób pszczół nie zwalcza się chemią. Choroby zwalcza się rozumem pszczelarza, cierpliwością i uważnością. 

Piekarz pozostawił po sobie nie tylko konkretne rady, ale filozofię pasieki prowadzonej z poszanowaniem życia pszczelej rodziny. W czasach, gdy pszczelarstwo staje przed coraz większymi wyzwaniami, jego doświadczenie i mądrość stają się latarnią, pokazującą właściwą drogę.



Liczba wyświetleń artykułu: 378

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Domowa musztarda z miodem