Portal Pszczelarski

Ciasteczka lekko miodowe

Na zdjęciu ciasteczka lekko miodowe. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód ciasteczka miodowe ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Ciasteczka lubi prawie każdy. Jednak małym dzieciom dość trudno przygotować coś smacznego i bez dosładzania. Do perfekcji opanowałam pieczenie wytrawnych, warzywnych wypieków. Zamiast białego czy brązowego cukru do ciastek można wykorzystać miód. Wcześniej jednak należy sprawdzić, czy dziecko nie jest na niego uczulone.

Składniki na ciasteczka lekko miodowe:
-
90-100 g mąki pszennej,
- 20 g miodu,
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (zawiera znacznie mniej kumaryny niż powszechnie dostępna przyprawa otrzymywana z cynamonowca wonnego Cinnamomum cassia).

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, ucieramy. Na sam koniec dosypujemy przesianą mąkę.

Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinamy ciasteczka (nie większe niż 3 cm).

Ciastka pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Miodowe ciasto z sezamową bezą

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Pierniczki świąteczne z miodem

 

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2132

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową