Portal Pszczelarski

Ciasteczka lekko miodowe

Na zdjęciu ciasteczka lekko miodowe. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód ciasteczka miodowe ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Ciasteczka lubi prawie każdy. Jednak małym dzieciom dość trudno przygotować coś smacznego i bez dosładzania. Do perfekcji opanowałam pieczenie wytrawnych, warzywnych wypieków. Zamiast białego czy brązowego cukru do ciastek można wykorzystać miód. Wcześniej jednak należy sprawdzić, czy dziecko nie jest na niego uczulone.

Składniki na ciasteczka lekko miodowe:
-
90-100 g mąki pszennej,
- 20 g miodu,
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (zawiera znacznie mniej kumaryny niż powszechnie dostępna przyprawa otrzymywana z cynamonowca wonnego Cinnamomum cassia).

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, ucieramy. Na sam koniec dosypujemy przesianą mąkę.

Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Przy pomocy wykrawaczki wycinamy ciasteczka (nie większe niż 3 cm).

Ciastka pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Miodowe ciasto z sezamową bezą

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Pierniczki świąteczne z miodem

 

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2774

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Chleb na owsiance z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.