Portal Pszczelarski

20% światowego spożycia miodu przypada na Europę

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Unii Europejskiej miód produkcja miodu

Produkcja miodu w Europie wzrosła do 280 000 ton w 2022 roku. Według holenderskiej organizacji rządowej CBI pszczelarze odnotowali już wcześniej cztery kolejne lata drastycznych spadków z powodu pandemii COVID-19, chorób pszczół, stosowania pestycydów i zmian klimatu. Według danych CBI największymi producentami miodu w UE w 2022 r. były Rumunia, Hiszpania, Węgry, Niemcy, Włochy, Grecja, Francja i Polska.

Produkcja miodu w Europie w ostatnich latach ulegała znacznym wahaniom. Ogólnie rzecz biorąc, zaobserwowano negatywny trend: produkcja spadła z 274 600 ton w 2018 roku do 228 300 ton w 2021 roku, a następnie ponownie wzrosła w 2022 roku. Spadek produkcji europejskiej w większości lat od 2018 do 2022 r. przypisuje się głównie negatywnemu wpływowi pandemii COVID-19 i spadkowi populacji pszczół. Winę za ten stan rzeczy przypisuje się chorobom pszczół, intensywnemu stosowaniu środków chemicznych i pestycydów w rolnictwie, a także innym czynnikom środowiskowym, na przykład zmianie klimatu.

Opłacalności pszczelarstwa zagrażają również inflacja i wyższe ceny energii. Eksperci uważają, że wzrost produkcji w 2022 r. wynika głównie z dobrego sezonu w Europie Północnej, dzięki kwitnieniu i wytwarzaniu nektaru, a także korzystnych warunków pogodowych z rzadkimi opadami deszczu. Europejscy pszczelarze przechodzą przez bardzo krytyczną fazę i trudno jest przewidzieć przyszłą produkcję, tłumaczą analitycy rynku miodu w UE.

Oprócz Chin i USA, Europa jest również największym konsumentem miodu na świecie. Szacuje się, że europejska konsumpcja stanowi 20% całkowitego światowego spożycia. Według doniesień większość Europejczyków spożywa miód co tydzień, a w krajach takich jak Słowenia i Grecja nawet codziennie. W 2022 roku europejski import miodu osiągnął 363 000 ton i był wart ponad 1,24 miliarda euro. Według statystyk Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), 10 z 20 największych na świecie krajów importujących żywność należy do UE: Niemcy, Polska, Belgia, Hiszpania, Francja, Włochy, Holandia, Portugalia, Grecja i Austria.

Opracowano na podstawie

de.euronews.com, Wer isst den meisten Honig in der EU? Nur 60 % sind eigene Produktion, https://de.euronews.com/my-europe/2025/09/08/wer-isst-den-meisten-honig-in-der-eu, Data publikacji: 2025.09.08, Data odczytu: 2025.09.10



Liczba wyświetleń artykułu: 109

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2025-11-11 16:00:44

Niby dużo, a jednak mało. Co to jest 20% w obliczu całego świata, ale z drugiej strony, to wszyscy mieszkańcy Europy nie stanowią nawet połowy ludności Chin... :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chałka z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Kapusta czerwona z porto

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu