Portal Pszczelarski

Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech miód oznaczenie miodu

Jak wynika z artykułu publikowanego na portalu lebensmittelpraxis.de rząd niemiecki zaostrza wymogi, dotyczące etykietowania mieszanek miodowych. Od połowy 2026 roku producenci będą musieli podawać kraje pochodzenia wraz z dokładnymi wartościami procentowymi.

Niemcy obecnie importują prawie dwie trzecie swojego zapotrzebowania na miód. Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa w Niemczech chce jednak zaostrzyć zasady oznaczania pochodzenia miodu. W przyszłości producenci będą musieli podawać kraje pochodzenia mieszanek, a regulacje wejdą w życie 14 czerwca 2026 roku. Do tej pory, w przypadku mieszanek miodów, wystarczało zamieścić na etykiecie niejasne informacje, takie jak „z krajów UE i spoza UE”. Zgodnie z nowym rozporządzeniem producenci muszą wymieniać wszystkie kraje w kolejności malejącej pod względem procentowego udziału w produkcie. W przypadku miodów pochodzących tylko z jednego kraju, obecne oznaczenie bez procentowego udziału, na przykład „Miód z Niemiec”, pozostanie bez zmian.

Jak wyjaśnił minister Alois Rainer (CSU) w wywiadzie dla Niemieckiej Agencji Prasowej - dzięki precyzyjnym informacjom o pochodzeniu, konsumenci będą dokładnie wiedzieć gdzie została wyprodukowana dana mieszanka miodu i dzięki temu będą mogli świadomie podejmować decyzje przy zakupie miodu. Jak dodają dziennikarze, Niemcy są silnie uzależnione od importu miodu. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, wskaźnik samowystarczalności spadł do 37% w 2024 roku. Najważniejszymi krajami dostarczającymi miód były Ukraina z 22% udziałem w imporcie, następnie Argentyna z 14% oraz Rumunia i Meksyk z 7% udziałem. Łącznie Niemcy zaimportowały 72 600 ton miodu.

Organizacja konsumencka Foodwatch z zadowoleniem przyjmuje nowe przepisy i skrytykowała obecne oznakowanie, które zawiera jedynie informację „Pochodzenie: Planeta Ziemia”. Dyrektor zarządzający Foodwatch, Chris Methmann, zażądał, aby pochodzenie głównych składników było obowiązkowe dla wszystkich produktów spożywczych.

Opracowano na podstawie

lebensmittelpraxis.de, Honig-Hersteller müssen Herkunftsländer genau angeben, https://lebensmittelpraxis.de/industrie-aktuell/45784-lebensmittelkennzeichnung-honig-hersteller-muessen-herkunftslaender-genau-angeben.html, Data publikacji: 2025.09.09, Data odczytu: 2025.09.10



Liczba wyświetleń artykułu: 117

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych