Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Jak wynika z artykułu publikowanego na portalu lebensmittelpraxis.de rząd niemiecki zaostrza wymogi, dotyczące etykietowania mieszanek miodowych. Od połowy 2026 roku producenci będą musieli podawać kraje pochodzenia wraz z dokładnymi wartościami procentowymi.
Niemcy obecnie importują prawie dwie trzecie swojego zapotrzebowania na miód. Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa w Niemczech chce jednak zaostrzyć zasady oznaczania pochodzenia miodu. W przyszłości producenci będą musieli podawać kraje pochodzenia mieszanek, a regulacje wejdą w życie 14 czerwca 2026 roku. Do tej pory, w przypadku mieszanek miodów, wystarczało zamieścić na etykiecie niejasne informacje, takie jak „z krajów UE i spoza UE”. Zgodnie z nowym rozporządzeniem producenci muszą wymieniać wszystkie kraje w kolejności malejącej pod względem procentowego udziału w produkcie. W przypadku miodów pochodzących tylko z jednego kraju, obecne oznaczenie bez procentowego udziału, na przykład „Miód z Niemiec”, pozostanie bez zmian.
Jak wyjaśnił minister Alois Rainer (CSU) w wywiadzie dla Niemieckiej Agencji Prasowej - dzięki precyzyjnym informacjom o pochodzeniu, konsumenci będą dokładnie wiedzieć gdzie została wyprodukowana dana mieszanka miodu i dzięki temu będą mogli świadomie podejmować decyzje przy zakupie miodu. Jak dodają dziennikarze, Niemcy są silnie uzależnione od importu miodu. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, wskaźnik samowystarczalności spadł do 37% w 2024 roku. Najważniejszymi krajami dostarczającymi miód były Ukraina z 22% udziałem w imporcie, następnie Argentyna z 14% oraz Rumunia i Meksyk z 7% udziałem. Łącznie Niemcy zaimportowały 72 600 ton miodu.
Organizacja konsumencka Foodwatch z zadowoleniem przyjmuje nowe przepisy i skrytykowała obecne oznakowanie, które zawiera jedynie informację „Pochodzenie: Planeta Ziemia”. Dyrektor zarządzający Foodwatch, Chris Methmann, zażądał, aby pochodzenie głównych składników było obowiązkowe dla wszystkich produktów spożywczych.
Opracowano na podstawie
lebensmittelpraxis.de, Honig-Hersteller müssen Herkunftsländer genau angeben, https://lebensmittelpraxis.de/industrie-aktuell/45784-lebensmittelkennzeichnung-honig-hersteller-muessen-herkunftslaender-genau-angeben.html, Data publikacji: 2025.09.09, Data odczytu: 2025.09.10
Liczba wyświetleń artykułu: 133
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran
Złodziej skradł 14 kg miodu - kogo podejrzewa policja?
Czy to był niedźwiedź? Edyta Glebocki












