Żurawina z miodem i wanilią

Na zdjęciu dodatek do dań w postaci Żurawiny z miodem i wanilią. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja
Żurawina to cudowny dodatek do dań, w szczególności jesienno-zimowych. Zapiekane sery, mięsa, tosty, a nawet desery nabierają dzięki niej swoistego charakteru. Oczywiście najlepiej smakuje samodzielnie przygotowana, dopasowana do naszego indywidualnego gustu.
Składniki na żurawinę z miodem i wanilią:
- 500 g żurawiny,
- laska wanilii,
- 150 ml wody,
- 6-10 łyżek miodu,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Żurawinę myjemy, przebieramy po czym wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Przez 5-10 minut gotujemy żurawinę na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż przestanie strzelać.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i ostrzem noża wydłubujemy miąższ, który następnie dodajemy do żurawiny. Do żurawiny wrzucamy też samą laskę.
Następnie gotujemy całość na wolnym ogniu do zredukowania wody.
Na sam koniec dodajemy miód, dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami
2. Miodowe ciasto z sezamową bezą
4. Ciasto z mąką z czarnego ryżu
5. Pierniczki świąteczne z miodem
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 3800
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Rumuńscy pszczelarze narzekają na ukraiński miód 2023
Czy skończy się pomoc Ukrainie? Dariusz Buzun

Czy w Polsce pojawił się miód techniczny?
Miód techniczny może zagrażać polskim pszczelarzom Dariusz Buzun

Dlaczego warto zamienić cukier na miód?
Wszystko o cukrze i miodzie Joanna Winsyk

Przebadano 10 brytyjskich marek miodów. Wyniki nie napawają optymizmem 2023
Fałszowanie miodu w Wielkiej Brytanii Dariusz Buzun

Sztuczny miód podobny do naturalnego
Coraz więcej fałszerstw Dariusz Buzun

Ule z elektrośmieci i niebieski miód w ZSE w Zielonej Górze 2023
Ciekawe warsztaty dla młodzieży z ZSE w Zielonej Górze Dariusz Buzun

Polska wspiera rozwój pszczelarstwa w Libanie
Polacy pomagają pszczelarzom w Libanie Jakub Wojas
