Żurawina z miodem i wanilią

Na zdjęciu dodatek do dań w postaci Żurawiny z miodem i wanilią. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja
Żurawina to cudowny dodatek do dań, w szczególności jesienno-zimowych. Zapiekane sery, mięsa, tosty, a nawet desery nabierają dzięki niej swoistego charakteru. Oczywiście najlepiej smakuje samodzielnie przygotowana, dopasowana do naszego indywidualnego gustu.
Składniki na żurawinę z miodem i wanilią:
- 500 g żurawiny,
- laska wanilii,
- 150 ml wody,
- 6-10 łyżek miodu,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Żurawinę myjemy, przebieramy po czym wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Przez 5-10 minut gotujemy żurawinę na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż przestanie strzelać.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i ostrzem noża wydłubujemy miąższ, który następnie dodajemy do żurawiny. Do żurawiny wrzucamy też samą laskę.
Następnie gotujemy całość na wolnym ogniu do zredukowania wody.
Na sam koniec dodajemy miód, dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami
2. Miodowe ciasto z sezamową bezą
4. Ciasto z mąką z czarnego ryżu
5. Pierniczki świąteczne z miodem
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 3642
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Polska wspiera rozwój pszczelarstwa w Libanie
Polacy pomagają pszczelarzom w Libanie Jakub Wojas

Zdrowy jak Romiód! Przebadano miód z uli z recyklingu 2022
Przebadano romiód - miód z uli z recyklingu Portal Pszczelarski

Najgorszy od 60 lat sezon dla pszczelarzy z Florydy 2022
Złe informacje z Florydy w USA Jakub Wojas

Katowickie pszczoły z miejskich pasiek gotowe do zimy 2022
Katowickie pszczoły gotowe do zimowli Jakub Wojas

Jakie zwierzęta jedzą miód?
Które zwierzęta jedzą miód? Magdalena Szatanik

Metyloglioksal - antybiotyczny składnik miodu manuka
Właściwości MGO i inne ważne informacje Agata Koń-Ulman

Miód jednym z najczęściej podrabianych produktów na świecie
Jak fałszować, to miód. Jakub Wojas
