Portal Pszczelarski

Żurawina z miodem i wanilią

Na zdjęciu dodatek do dań w postaci Żurawiny z miodem i wanilią. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód żurawina z miodem i wanilią żurawina z miodem dodatek z miodem dodatek do dań z miodem obiad z miodem

Żurawina to cudowny dodatek do dań, w szczególności jesienno-zimowych. Zapiekane sery, mięsa, tosty, a nawet desery nabierają dzięki niej swoistego charakteru. Oczywiście najlepiej smakuje samodzielnie przygotowana, dopasowana do naszego indywidualnego gustu.

Składniki na żurawinę z miodem i wanilią:
-
500 g żurawiny,
- laska wanilii,
- 150 ml wody,
- 6-10 łyżek miodu,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.

Wykonanie:
Żurawinę myjemy, przebieramy po czym wrzucamy do garnka. Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

Przez 5-10 minut gotujemy żurawinę na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż przestanie strzelać.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i ostrzem noża wydłubujemy miąższ, który następnie dodajemy do żurawiny. Do żurawiny wrzucamy też samą laskę.

Następnie gotujemy całość na wolnym ogniu do zredukowania wody.

Na sam koniec dodajemy miód, dokładnie mieszamy i przesmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

2. Miodowe ciasto z sezamową bezą

3. Ciasteczka lekko miodowe

4. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

5. Pierniczki świąteczne z miodem

 

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3800

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.