Portal Pszczelarski

Podczas meczu towarzyskiego w Tanzanii zawodnicy nagle zaczęli padać na ziemię

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=68kdJ4Tz-ys

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Tanzanii pszczoły na meczu

Jak podaje portal fr.de rój pszczół wywołał dziwne sceny podczas meczu towarzyskiego, który odbył się na początku września 2025 r. w Tanzanii. Na szczęście dzięki prawidłowej reakcji uczestników nikt nie ucierpiał.

Jak relacjonują dziennikarze, na początku kibice byli świadkami kosmicznych scen podczas meczu towarzyskiego pomiędzy City FC Abuja a JKU FC w Tanzanii. W trakcie meczu, przy wyniku 1:1, wszyscy zawodnicy obu drużyn nagle padli na murawę boiska sportowego w Babati na północnym zachodzie kraju i jak się wydawało na początku bez wyraźnego powodu. Jednak za tymi dziwacznymi scenami krył się poważny powód, ponieważ w 77 minucie ogromny rój pszczół przetoczył się przez boisko. Dlatego, by znaleźć bezpieczne schronienie, zawodnicy, sędziowie i kamerzyści szukali schronienia na murawie i pod ławkami. Taka reakcja była jak najbardziej właściwa, bo dzięki niej nikt nie został użądlony i nikomu nic się nie stało. Mecz przerwano na kilka minut, po czym zawodnicy mogli znowu kontynuować mecz.

Jak przypominają dziennikarze, to wcale nie jest odosobniony incydent, ponieważ roje pszczół wielokrotnie zakłócały mecze piłki nożnej i inne imprezy sportowe. Niecały miesiąc temu podobny scenariusz miał miejsce w Brazylii podczas Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej Kobiet w Amazonii. Podobnie jak w Tanzanii, ludzie leżeli na ziemi i zachowali spokój. W obu przypadkach przestrzegano prawidłowej procedury podczas omijania roju pszczół. Gwałtowne ruchy mogą dodatkowo sprowokować pszczoły i spowodować poważne obrażenia u osób w nich uczestniczących. Z drugiej strony, leżenie na ziemi i pozostawanie w bezruchu, w miarę możliwości, zmniejsza powierzchnię ataku i zmniejsza ryzyko, że pszczoły poczują się zagrożone.

TL;DR - Akcja od 7:19

Opracowano na podstawie

fr.de, Spieler fallen plötzlich zu Boden: Skurrile Szenen bei Testspiel, https://www.fr.de/sport/fussball/spieler-fallen-ploetzlich-zu-boden-skurrile-szenen-bei-testspiel-zr-93920809.html, Data publikacji: 2025.09.07, Data odczytu: 2025.09.12



Liczba wyświetleń artykułu: 105

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2025-10-27 23:51:35

Niezła akcja! Nawet operator kamery leży :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym