Portal Pszczelarski

Pierniczki świąteczne z miodem

Na zdjęciu pierniczki świąteczne z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód pierniczki świąteczne pierniczki z miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Przepis na pierniczki świąteczne z miodem.

Składniki:
- 750-800 g mąki,
- 80 g masła,
- 290 g miodu lipowego,
- 12-15 g przyprawy korzennej,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z połówki cytryny,
- lukier lub czekolada (do dekoracji).

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w miseczce, dodajemy miód, jajka proszek do pieczenia oraz sok z cytryny po czym dokładnie mieszamy.

Na sam koniec dosypujemy mąkę i wygniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3-4 centymetry) i przy pomocy foremek wykrawamy z niego ciasteczka.

Pierniczki pieczemy przez 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Miodowe ciasto z sezamową bezą

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Ciasteczka lekko miodowe

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4146

Komentarze z forum pszczelarskiego

Miszka 2017-02-01 14:10:24

Szkoda, że do świąt daleko, bo przepis wygląda ciekawie. U mnie od paru lat królują pierniczki dojrzewające, tzw. "pierniki Silije", ale bardzo szybko schodzą i przyda mi się przepis na zrobienie pierników od ręki :)

blondynekkrk 2017-02-01 16:26:28

@Miszka, wypróbowałem ten przepis już dawno temu. Muszę przyznać, że nie dość że prosty, to wypiek prosty nawet dla tak niewprawionych w kuchni jak ja :)



  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Czy miód miejski jest czysty?

Komonica zwyczajna, komonica pospolita, komonica rożkowa – roślina miododajna

Etykiety na słoikach z miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.