Portal Pszczelarski

Pierniczki świąteczne z miodem

Na zdjęciu pierniczki świąteczne z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód pierniczki świąteczne pierniczki z miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Przepis na pierniczki świąteczne z miodem.

Składniki:
- 750-800 g mąki,
- 80 g masła,
- 290 g miodu lipowego,
- 12-15 g przyprawy korzennej,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z połówki cytryny,
- lukier lub czekolada (do dekoracji).

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w miseczce, dodajemy miód, jajka proszek do pieczenia oraz sok z cytryny po czym dokładnie mieszamy.

Na sam koniec dosypujemy mąkę i wygniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3-4 centymetry) i przy pomocy foremek wykrawamy z niego ciasteczka.

Pierniczki pieczemy przez 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Miodowe ciasto z sezamową bezą

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Ciasteczka lekko miodowe

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4436

Komentarze z forum pszczelarskiego

Miszka 2017-02-01 14:10:24

Szkoda, że do świąt daleko, bo przepis wygląda ciekawie. U mnie od paru lat królują pierniczki dojrzewające, tzw. "pierniki Silije", ale bardzo szybko schodzą i przyda mi się przepis na zrobienie pierników od ręki :)

blondynekkrk 2017-02-01 16:26:28

@Miszka, wypróbowałem ten przepis już dawno temu. Muszę przyznać, że nie dość że prosty, to wypiek prosty nawet dla tak niewprawionych w kuchni jak ja :)



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich