Portal Pszczelarski

Importowany miód często jest fałszowany

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech miód fałszowanie miodu

Według Niemieckiego Związku Pszczelarzy, około miliona rodzin pszczelich i około 150 000 pszczelarzy - amatorów w Niemczech produkuje taką ilość miodu, która pokrywa około 30% niemieckiego zapotrzebowania na miód. Pozostała część jest importowana i pochodzi z takich krajów jak Meksyk, Argentyna, Ukraina i Rumunia. Ten importowany miód jest często fałszowany.

Potwierdza to kampania "Z uli", koordynowana przez Komisję Europejską. W latach 2021-2022 na granicach UE pobrano łącznie 320 próbek importowanego miodu, z czego prawie połowa (46%) nie spełniała wymogów Dyrektywy Miodowej. Większość zafałszowanego miodu pochodziła z Chin. Jak wynika z badań w 66 z 89 próbek stwierdzono obecność tego zanieczyszczenia. Liczba skarg była jeszcze wyższa w przypadku importu z Turcji i Wielkiej Brytanii. 14 z 15 próbek miodu z Turcji okazało się wadliwych, z Wielkiej Brytanii wszystkie 10 próbek były zafałszowane. Można to jednak wytłumaczyć faktem, że miód był poddawany dalszej obróbce w Wielkiej Brytanii przed eksportem do UE.

Ponieważ miód składa się głównie z cukru, łatwo go rozcieńczyć. Obecnie w tym celu stosuje się syropy z ryżu, pszenicy lub buraków cukrowych. Według Krajowego Urzędu Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności Dolnej Saksonii (LAVES), te podróbki są szczególnie trudne do wykrycia. Aby ukryć jego botaniczne pochodzenie, do miodu dodaje się dodatki lub barwniki.

Innym procesem jest usuwanie pyłku, co również uniemożliwia weryfikację jego pochodzenia geograficznego. Zgodnie z niemieckim rozporządzeniem w sprawie miodu, wymagane jest wskazanie pochodzenia produktu. Jednak prawo niekoniecznie definiuje to jako konkretny kraj. Dlatego opisane powyżej oznakowanie było dozwolone, a konsument nadal nie posiadał wiedzy skąd pochodzi miód ani jakie są proporcje składników.

Takie etykietowanie ma zostać zmienione w połowie 2026 roku. Do tego czasu dyrektywa będzie wymagać wskazania krajów pochodzenia mieszanek miodowych. Kraje te muszą być wymienione w kolejności malejącej, według procentowej zawartości miodu w opakowaniu. Aby skuteczniej wykrywać zafałszowany miód, UE powinna również ustanowić lepszy system identyfikowania oraz laboratorium referencyjne do badania miodu.

Nowa dyrektywa państw członkowskich UE nadal wymaga wdrożenia do prawa krajowego. Jak reasumują autorzy artykułu pt."mportierter Honig oft gepanscht" miód jest produktem naturalnym i podlega naturalnym procesom. Z biegiem czasu struktura miodu zmienia się, jednak naturalny proces krystalizacji nie wpływa na jego jakość. Miód stały powróci do stanu płynnego, jeśli zostanie podgrzany w kąpieli wodnej w temperaturze maksymalnie 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu nadal zachowuje swoje cenne składniki.

Opracowano na podstawie

verbraucherzentrale-niedersachsen.de, Importierter Honig oft gepanscht, https://www.verbraucherzentrale-niedersachsen.de/themen/ernaehrung-lebensmittel/lebensmittelproduktion/importierter-honig-oft-gepanscht, Data publikacji: 2025.08.13, Data odczytu: 2025.09.12



Liczba wyświetleń artykułu: 307

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Warsztaty pszczelarskie dla dzieci w Łodzi 2018

IV Świętokrzyska Konferencja Pszczelarska Bałtów 2014

XVII Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie w Jeleniej Górze

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie