Portal Pszczelarski

2025 to dobry rok miodowy w Saarze

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech miód miód niemiecki cena miodu miodobranie

Po dość słabych zbiorach miodu w 2024 roku, mimo często zmiennej pogody, 2025 rok przyniósł pszczelarzom z Saary obfite zbiory. Jak podało Stowarzyszenie Pszczelarzy Kraju Saary w niektórych miejscach tej wiosny zebrano już od 30 do 35 kilogramów miodu na rodzinę. To jakieś 10-15 kilogramów więcej w porównaniu do poprzednich lat.

Na taki sukces przełożyła się przede wszystkim idealna pogoda, która doprowadziła do obfitego kwitnienia drzew owocowych, a dzięki czemu pszczoły zebrały w tym czasie naprawdę dużo nektaru. Eksperci z regionu przestrzegają jednak przed suchym i gorącym latem oraz plagą szerszenia azjatyckiego, co może niestety odbić się negatywnie na kolejnych zbiorach w regionie.

Jak podają autorzy artykułu pt.: "Gutes Honigjahr im Saarland", w Saarze zarejestrowanych jest około 2200 członków, posiadających łącznie około 11 000 rodzin pszczelich. Cena miodu w Saarze obecnie wynosi około 6-8 euro za słoik, ale stowarzyszenie uważa, że jest to zbyt niska cena, biorąc pod uwagę wysoki nakład pracy. Bardziej odpowiednia cena to 14 euro za 500 gramów miodu i taką powinni też pszczelarze oferować za produkty wysokiej jakości.

Opracowano na podstawie:

sr.de, Gutes Honigjahr im Saarland, https://www.sr.de/sr/home/nachrichten/panorama/honigernte_bienenjahr_2025_saarland_imkerverband_100.html, Data publikacji: 2025.08.17, Data odczytu: 2025.09.02



Liczba wyświetleń artykułu: 218

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Kapusta czerwona z porto

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie