Portal Pszczelarski

Zimowy osyp pszczół – co robić?

Na zdjęciu: zimowy osyp pszczół. Źródło zdjęcia: bp.blogspot.com/_Eo7z_7LFBhk/S7S97vDepWI/AAAAAAAAAIg/AN-cvk0CYSE/s1600/DSC05484.jpg

zimowy osyp pszczół osyp pszczół przyczyny osypu pszczół zimowla pszczół Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach badanie pszczół

Zimowy osyp pszczół – co robić?

Dobre przygotowanie do zimy gwarantuje, że rodzina przetrwa ją bez większego uszczerbku. Jednak i tak każdy pszczelarz może pod koniec zimy lub wiosną zauważyć martwe pszczoły wokół ula. Dopóki są to niewielkie ilości, nie ma się czym przejmować.

Zimowy osyp pszczół jest zjawiskiem naturalnym – giną wtedy najczęściej słabe lub stare osobniki, z których i tak wiosną nie byłoby większego pożytku. Co więcej, pszczoły same usuwają martwe osobniki ze swojego gniazda. Na wiosnę po prostu wynoszą je z ula i pozostawiają z dala od niego. Jeżeli osyp jest niewielki, pszczelarz nie ma żadnych powodów do niepokoju. Silna rodzina na wiosnę bez problemu się odbuduje. Niewielki osyp może pojawiać się także podczas tych zim, w których występują duże wahania temperatury. Gdy w zimie robi się ciepło, wiele pszczół decyduje się na oblot. Jeśli w tym czasie temperatura gwałtownie spadnie, słabsze i starsze osobniki nie dadzą rady powrócić do ula i zamarzną gdzieś po drodze. Takie martwe pszczoły na pasieczysku również nie powinny niepokoić pszczelarza, dopóki jest ich niewiele.

Duży osyp to efekt błędów pszczelarza
Trzeba jednak pamiętać, że osyp zimowy nigdy nie powinien być zbyt duży. Dwie garście martwych pszczół to jeszcze nic wielkiego, jeśli jednak cała dennica jest pokryta martwymi owadami, źle to świadczy przede wszystkim o pszczelarzu. Zwłaszcza, jeżeli na samych ramkach pszczół zostało już niewiele. Przyczyną dużego osypu pszczół są bowiem błędy popełniane przez właściciela rodziny. Najczęstsze błędy to złe prowadzenie rodziny pod koniec lata i na jesieni, w wyniku czego do zimowli idą pszczoły stare, podkarmiane zbyt małą ilością cukru.

Dobrze przygotuj pszczoły do zimy
Duży osyp jest też efektem zazimowania pszczół chorych, zakażonych pasożytami lub innymi chorobami pszczół. Jeśli pszczelarz na jesieni nie zauważy w porę chorych pszczół i nie podejmie środków zaradczych, podczas zimy może wymrzeć nawet cała rodzina pszczela. Pszczoły wewnątrz ula będą bowiem zarażały się jedna od drugiej. Pamiętajmy więc, że im lepiej przygotujemy pszczoły do zimy, tym mniejsze ryzyko wystąpienia zbyt obfitego osypu.

Wyślij próbki do przebadania
Duży osyp pszczół warto poddać kontroli, by sprawdzić, z jakiego powodu pszczoły wyginęły. Warto w tym celu zebrać z dennicy martwe pszczoły i wysłać próbki do badań. Bezpłatnie takie badania można wykonać na przykład w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. Próbki do badań można przesłać w papierowym opakowaniu. Muszą być jednak szczelnie zapakowane, a przedtem dobrze wysuszone. Prawidłowa próbka powinna zawierać co najmniej 50 martwych pszczół, opisanych przede wszystkim numerem ula. Próbki do badań najlepiej jest wysyłać jak najszybciej. Jeśli z jakichś powodów z tym zwlekamy, martwe pszczoły należy trzymać w ciepłym i suchym miejscu.

Postępowanie po wykryciu choroby
Jeśli po otrzymaniu wyniku okazuje się, że pszczoły cierpiały na którąś z popularnych i zakaźnych chorób, ich ul trzeba wyłączyć z użytku. Najlepiej całkowicie usunąć go z pasieczyska. Jeśli tego nie zrobimy, dobrze jest zamknąć wyloty, żeby żadna pszczoła z obcej rodziny nie dostała się do środka. Gdy nie zachowamy tych środków ostrożności, choroba rozprzestrzeni się na inne ule w pasiece.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Zalecenia pszczelarskie – marzec, www.modr.pl, 25.10.2014 r.

Zobacz również:

Zalecenia pszczelarskie na styczeń

Dennice - ule wielkopolskie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22091

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Nalewka jaśminowa z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem