Portal Pszczelarski

Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

książka pszczelarska Łukasz Karol Uliasz

W marcu 2025 r. ukazała się drukiem pierwsza zebrana publikacja odnosząca się do etyki i prawa rzymskiego oraz prawa naturalnego w pszczelarstwie, a także do pszczelarstwa ekologicznego, obejmująca wskazówki całorocznej gospodarki pasiecznej. Publikacja zawiera 63 strony tekstu, liczne zdjęcia, a na zakończeniu ofertę kursów i szkoleń pszczelarskich w tym wykładów prowadzonych przez Akademię Apiterapii Medycznej im. prof. Bogdana Kędzi.

Spis treści zawiera:

  • WSTĘP. Rys historyczny etyki i prawa pszczelarskiego na przestrzeni wieków, Bezpieczeństwo i higienę pracy pszczelarza czyli BHP, Warunki dobrego rozwoju wiosennego w pasiece.
  • ETYKA W PSZCZELARSTWIE. Wstęp, Czym jest etyka, Zasady dobrej etyki pszczelarskiej wobec pszczelarzy, Zasady dobrej etyki w traktowaniu konsumenta, Zasady dobrej etyki handlowej wobec klienta, Etyka pszczelarza wobec zwierząt czyli pszczół, Podsumowanie.
  • ETYKA A ROLNICTWO. Etyka pszczelarza-rolnika wobec pszczół, Etyka rolnicza wobec przyrody, Podsumowanie, Rzepak wczesnowiosenny, Konkluzja.
  • PRAWO PSZCZELARSKIE. Wstęp, Zapis prawa podstawowego, Prawo sąsiedzkie wynikające ze współżycia społecznego, Pszczelarski kodeks dobrej praktyki, Pasieka, Podsumowanie.
  • PRAWO NATURALNE. Wstęp, Podsumowanie
  • PSZCZELARSTWO EKOLOGICZNE. Wstęp i zagadnienia ogólne, Proces certyfikacji, Warunki ekologicznego pszczelarstwa, Konkluzja i podsumowanie, Okiem praktyka
  • ŹRÓDŁA I LITERATURA. Akademia Apiterapii i tematy szkoleń, wykładów, konferencji.

Publikacja choć niezbyt obszerna, jest konkretnym zwartym tekstem etyki i prawa pszczelarskiego zarówno w zakresie prawa naturalnego, jak i prawa rzymskiego współczesnego oraz historycznego. Mamy zawarte także prawidła całorocznych warunków rozwoju rodziny pszczelej, dobrej zimowli i wiosennej pracy oraz zbiorów letnich i wczesnowiosennych.

Książka pszczelarska Łukasz Karol Uliasz - Etyka pszczelarska i prawo naturalne w pszczelarstwie

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 351

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe