Portal Pszczelarski

Siew - ważny początek uprawy

Artykuł sponsorowany.

siew uprawa

Rozpoczęcie prowadzenia uprawy poprzedzone jest wyborem konkretnej odmiany, która jest najlepiej dopasowana do potrzeb gospodarstwa. Kolejnym etapem jest wykonanie siewu z zachowanie odpowiednich parametrów, czyli między innymi normy wysiewu, jego głębokości oraz szerokości rzędów. Dobrze wykonany siew zwiększa równomierność i dynamikę wschodów oraz w pewnym stopniu, zmniejsza też ryzyko zgorzeli siewek.

3 rodzaje siewu

Zakładanie uprawy wiąże się z wysiewem materiału siewnego, w zależności od jego sposobu oraz jakości rozmieszczenia nasion w glebie można wyróżnić:

  • Siew rzutowy - wykonywany jest przy pomocy rozsiewaczy do nawozów lub dedykowanych siewników rzutowych. Przy jego zastosowaniu nie dochodzi do umieszczenia nasion na określonej głębokości w glebie, a ich rozmieszczenia na powierzchni pola jest całkowicie losowe. Siew rzutowy jest bardzo rzadko wykorzystywany w praktyce rolniczej ze względu na swoją niską dokładność.
  • Siew rzędowy - wykonywany jest dedykowanymi maszynami - siewnikami. Mogą być one wyposażone w redlice talerzowe lub stopkowe, dzięki którym materiał siewny umieszczany jest w określonych rzędach i na pożądanej głębokości. Siew rzędowy wykorzystywany jest powszechnie w uprawie zbóż i rzepaku ozimego. Ma on większą równomierność rozmieszczenia roślin na jednostce powierzchni - utrzymuje zadany rozstaw rzędów, jednak nie pozwala na określenie odległości pomiędzy poszczególnymi roślinami w rzędzie.
  • Siew punktowy - najbardziej precyzyjny ze wszystkich sposobów siewu. Pozwala na siew nasion nie tylko na określoną głębokość i w rozstawie rzędów, ale również w stałej odległości w pojedynczym rzędzie. Ten sposób siewu wykorzystywany jest w uprawie buraka cukrowego, kukurydzy, ale również może być z powodzeniem praktykowany podczas zakładania plantacji rzepaku ozimego

Siewniki uniwersalne - wybór siewnika

Obecnie siewniki wyposażone są w wiele rozwiązań pozwalających na zwiększenie wydajności pracy oraz jej dostosowanie do zmieniających zabiegów uprawowych. Zdecydowanie najbardziej uniwersalnych charakter mają siewniki z redlicami talerzowymi. Mogą być one stosowane w uprawie orkowej, ale również w uproszczonych systemach uprawy roli. Przydatne są one w większości gospodarstw i nadają się do zakładania plantacji zbóż i rzepaku ozimego, a także wysiewu roślin strączkowych drobno i grubonasiennych. Dlatego też często są one pierwszym wyborem, który zwiększa wydajność pracy w gospodarstwie.

Z różnymi typami siewników oraz ich wyposażeniem, dostosowanym do różnych systemów uprawy, można zapoznać się na stronie: https://osadkowski.pl/maszyny-rolnicze/siewniki--c-001165.

Precyzyjny siew kluczem do sukcesu uprawy

Siew to jeden z kluczowych etapów zakładania uprawy, wpływający na równomierność wschodów i zdrowotność roślin. Wyróżnia się trzy główne metody siewu: rzutowy, rzędowy i punktowy - z których najbardziej powszechny w uprawach zbóż i rzepaku ozimego jest siew rzędowy. Dobór odpowiedniego siewnika, zwłaszcza uniwersalnego z redlicami talerzowymi, pozwala na precyzyjne rozmieszczenie nasion i dostosowanie do różnych technologii uprawy. Właściwy sprzęt zwiększa nie tylko skuteczność siewu, ale także ogólną wydajność pracy gospodarstwa.



Liczba wyświetleń artykułu: 264

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?