Portal Pszczelarski

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Na zdjęciu sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy sałatka z serem pleśniowym i sosem winegret z miodem sałatka z miodem

Lubię łączyć grepjfruta z różnymi kontrastowymi składnikami, takimi jak sery, które swoją ostrością podkręcają smak owocu, tworząc niebanalną, elegancką i oryginalną przekąskę.

Składniki na sałatę z grejpfrutem i serem pleśniowym: 
- główka sałaty np. lodowej lub mix sałat z rukolą,
- 1 duży czerwony grejpfrut,
- 200 g sera pleśniowego typu dor blue.

Grejpfruta należy umyć, obrać ze skórki przy pomocy bardzo ostrego noża (ważne by pozbyć się albedo)  a następnie wyfiletować. Z resztki owocu należy wycisnąć sok i zachować go do dressingu.

Sałatę dokładnie myjemy i suszymy. Jeżeli używamy całej główki, sałatę należy porwać na kęsy. W przypadku gotowego miksu, sałatę układamy w półmisku, dodajemy cząstki grejpfruta oraz ser, który najlepiej jest rozkruszyć palcami.

Składniki na sos winegret z miodem: 
-
3-4 łyżki soku z grejpfruta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- mały ząbek czosnku.

Do małego słoiczka wlewamy sok oraz oliwę z oliwek, wciskamy czosnek i dodajemy łyżkę miodu. Doprawiamy szczyptą soli, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy by składniki się dokładnie połączyły. Polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Kurczak z sosem sojowym i miodem

3. Ogórki z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6244

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Marchewkowe naleśniki z miodem

Krem bananowo-owsiany z miodem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie