Portal Pszczelarski

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Na zdjęciu sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy sałatka z serem pleśniowym i sosem winegret z miodem sałatka z miodem

Lubię łączyć grepjfruta z różnymi kontrastowymi składnikami, takimi jak sery, które swoją ostrością podkręcają smak owocu, tworząc niebanalną, elegancką i oryginalną przekąskę.

Składniki na sałatę z grejpfrutem i serem pleśniowym: 
- główka sałaty np. lodowej lub mix sałat z rukolą,
- 1 duży czerwony grejpfrut,
- 200 g sera pleśniowego typu dor blue.

Grejpfruta należy umyć, obrać ze skórki przy pomocy bardzo ostrego noża (ważne by pozbyć się albedo)  a następnie wyfiletować. Z resztki owocu należy wycisnąć sok i zachować go do dressingu.

Sałatę dokładnie myjemy i suszymy. Jeżeli używamy całej główki, sałatę należy porwać na kęsy. W przypadku gotowego miksu, sałatę układamy w półmisku, dodajemy cząstki grejpfruta oraz ser, który najlepiej jest rozkruszyć palcami.

Składniki na sos winegret z miodem: 
-
3-4 łyżki soku z grejpfruta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- mały ząbek czosnku.

Do małego słoiczka wlewamy sok oraz oliwę z oliwek, wciskamy czosnek i dodajemy łyżkę miodu. Doprawiamy szczyptą soli, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy by składniki się dokładnie połączyły. Polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Kurczak z sosem sojowym i miodem

3. Ogórki z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8050

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto orzechowe z miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rozwój wiosenny, zdolność budowania plastrów i zimotrwałość

Podstawowe cechy produkcyjne pszczół miodnych - rojliwość i odporność na choroby

Matki, odkłady i pakiety pszczele w 2014 roku