Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem
Lubię łączyć grepjfruta z różnymi kontrastowymi składnikami, takimi jak sery, które swoją ostrością podkręcają smak owocu, tworząc niebanalną, elegancką i oryginalną przekąskę.
Składniki na sałatę z grejpfrutem i serem pleśniowym:
- główka sałaty np. lodowej lub mix sałat z rukolą,
- 1 duży czerwony grejpfrut,
- 200 g sera pleśniowego typu dor blue.
Grejpfruta należy umyć, obrać ze skórki przy pomocy bardzo ostrego noża (ważne by pozbyć się albedo) a następnie wyfiletować. Z resztki owocu należy wycisnąć sok i zachować go do dressingu.
Sałatę dokładnie myjemy i suszymy. Jeżeli używamy całej główki, sałatę należy porwać na kęsy. W przypadku gotowego miksu, sałatę układamy w półmisku, dodajemy cząstki grejpfruta oraz ser, który najlepiej jest rozkruszyć palcami.
Składniki na sos winegret z miodem:
- 3-4 łyżki soku z grejpfruta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- mały ząbek czosnku.
Do małego słoiczka wlewamy sok oraz oliwę z oliwek, wciskamy czosnek i dodajemy łyżkę miodu. Doprawiamy szczyptą soli, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy by składniki się dokładnie połączyły. Polewamy sałatę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Ciasteczka imbirowe z miodem
2. Kurczak z sosem sojowym i miodem
Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone
Liczba wyświetleń artykułu: 7960
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!