Portal Pszczelarski

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Na zdjęciu sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy sałatka z serem pleśniowym i sosem winegret z miodem sałatka z miodem

Lubię łączyć grepjfruta z różnymi kontrastowymi składnikami, takimi jak sery, które swoją ostrością podkręcają smak owocu, tworząc niebanalną, elegancką i oryginalną przekąskę.

Składniki na sałatę z grejpfrutem i serem pleśniowym: 
- główka sałaty np. lodowej lub mix sałat z rukolą,
- 1 duży czerwony grejpfrut,
- 200 g sera pleśniowego typu dor blue.

Grejpfruta należy umyć, obrać ze skórki przy pomocy bardzo ostrego noża (ważne by pozbyć się albedo)  a następnie wyfiletować. Z resztki owocu należy wycisnąć sok i zachować go do dressingu.

Sałatę dokładnie myjemy i suszymy. Jeżeli używamy całej główki, sałatę należy porwać na kęsy. W przypadku gotowego miksu, sałatę układamy w półmisku, dodajemy cząstki grejpfruta oraz ser, który najlepiej jest rozkruszyć palcami.

Składniki na sos winegret z miodem: 
-
3-4 łyżki soku z grejpfruta,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- mały ząbek czosnku.

Do małego słoiczka wlewamy sok oraz oliwę z oliwek, wciskamy czosnek i dodajemy łyżkę miodu. Doprawiamy szczyptą soli, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy by składniki się dokładnie połączyły. Polewamy sałatę tuż przed podaniem.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Kurczak z sosem sojowym i miodem

3. Ogórki z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8828

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Ogórki z miodem

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL