Portal Pszczelarski

Pierniczki na miodzie

Na zdjęciu pierniczki z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód pierniczki z miodem ciasteczka z miodem ciastka z miodem

Amerykańskie pierniki różnią się od naszych, wyrobione ciasto jest o wiele bardziej miękkie a upieczone ciasteczka nie potrzebują czasu by zmięknąć. Po wystudzeniu są bardzo chrupiące a w smaku przypominają mi Ikeowe pepparkakkor. Ciastka ładnie zachowują swój kształt i nie pękają podczas pieczenia. Z podanych poniżej proporcji otrzymamy około 200 ciasteczek przeciętnej wielkości (średnica foremki około 4 cm).

Składniki:
- 850 g mąki,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 230 g masła w temperaturze pokojowej,
- 230 g brązowego cukru,
- 2 duże jaja,
- 350 g miodu,
- 2 łyżki ciemnego i gorzkiego kakao.

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika.

W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Do powstałej masy, cały czas miksując, dodajemy suche składniki - partiami. Gdy mikser przestanie sobie radzić z ciastem przechodzimy do wyrabiania ręcznego.

Powstałe ciasto jest miękkie, plastyczne i leciutko klejące - takie ma być. Dzielimy je na 4 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując mąką. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy około 1 cm) i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca są lekko miękkie - stwardnieją podczas studzenia.

Ciasto można także zostawić w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Kurczak z sosem sojowym i miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Ogórki z miodem

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10196

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli