Portal Pszczelarski

Pierniczki na miodzie

Na zdjęciu pierniczki z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód pierniczki z miodem ciasteczka z miodem ciastka z miodem

Amerykańskie pierniki różnią się od naszych, wyrobione ciasto jest o wiele bardziej miękkie a upieczone ciasteczka nie potrzebują czasu by zmięknąć. Po wystudzeniu są bardzo chrupiące a w smaku przypominają mi Ikeowe pepparkakkor. Ciastka ładnie zachowują swój kształt i nie pękają podczas pieczenia. Z podanych poniżej proporcji otrzymamy około 200 ciasteczek przeciętnej wielkości (średnica foremki około 4 cm).

Składniki:
- 850 g mąki,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 230 g masła w temperaturze pokojowej,
- 230 g brązowego cukru,
- 2 duże jaja,
- 350 g miodu,
- 2 łyżki ciemnego i gorzkiego kakao.

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika.

W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Do powstałej masy, cały czas miksując, dodajemy suche składniki - partiami. Gdy mikser przestanie sobie radzić z ciastem przechodzimy do wyrabiania ręcznego.

Powstałe ciasto jest miękkie, plastyczne i leciutko klejące - takie ma być. Dzielimy je na 4 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując mąką. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy około 1 cm) i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca są lekko miękkie - stwardnieją podczas studzenia.

Ciasto można także zostawić w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Kurczak z sosem sojowym i miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Ogórki z miodem

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11013

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie