Portal Pszczelarski

Sklep Krauz

Pierniczki na miodzie

Na zdjęciu pierniczki z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód pierniczki z miodem ciasteczka z miodem ciastka z miodem

Amerykańskie pierniki różnią się od naszych, wyrobione ciasto jest o wiele bardziej miękkie a upieczone ciasteczka nie potrzebują czasu by zmięknąć. Po wystudzeniu są bardzo chrupiące a w smaku przypominają mi Ikeowe pepparkakkor. Ciastka ładnie zachowują swój kształt i nie pękają podczas pieczenia. Z podanych poniżej proporcji otrzymamy około 200 ciasteczek przeciętnej wielkości (średnica foremki około 4 cm).

Składniki:
- 850 g mąki,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 230 g masła w temperaturze pokojowej,
- 230 g brązowego cukru,
- 2 duże jaja,
- 350 g miodu,
- 2 łyżki ciemnego i gorzkiego kakao.

Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika.

W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Do powstałej masy, cały czas miksując, dodajemy suche składniki - partiami. Gdy mikser przestanie sobie radzić z ciastem przechodzimy do wyrabiania ręcznego.

Powstałe ciasto jest miękkie, plastyczne i leciutko klejące - takie ma być. Dzielimy je na 4 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując mąką. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy około 1 cm) i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca są lekko miękkie - stwardnieją podczas studzenia.

Ciasto można także zostawić w lodówce przez kilka dni.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Kurczak z sosem sojowym i miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Ogórki z miodem

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5488

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.