Portal Pszczelarski

Kwalifikacyjny kurs pszczelarski w Płocku 2025/2026

Informacja prasowa: Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku

kurs pszczelarski pszczelarz technik pszczelarz Płock Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku

PSZCZELARZ i TECHNIK PSZCZELARZ

Kurs pszczelarstwa skierowany jest dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pszczelarstwem, a także dla tych którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności i wiedzę, aby rozwijać swoją pasiekę zgodnie z nowoczesnymi standardami. 

Kwalifikacja: ROL.03 - Prowadzenie produkcji pszczelarskiej (pszczelarz)

Kwalifikacja: ROL.09 - Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
i pszczelarskiej (technik pszczelarz)

Okres kształcenia

ROL.03 – 1,5 roku (podbudowa: zasadnicza szkoła zawodowa)

ROL.09 - 8 miesięcy (podbudowa: szkoła średnia) *warunek: ukończony kurs ROL.03

Tryb nauczania

  • Zajęcia hybrydowe (stacjonarnie i online) - 2 weekendy w m-cu;
  • Zajęcia praktyczne stacjonarnie w przyszkolnej pasiece (1 weekend w m-cu );
  • Zajęcia praktyczne stacjonarne w okresie wakacyjnym w pasiekach należących do Gospodarstwa Pasiecznego Borowskie Miody - czas trwania 7 dni, zakwaterowaniew internacie szkolnym;
  • Konsultacje indywidualne z właścicielem Gospodarstwa Pasiecznego Borowskie Miody, który jednocześnie jest nauczycielem zajęć praktycznych;
  • Organizujemy raz na rok wyjazd w ciekawe miejsce związane z pszczelarstwem;
  • Zapewniamy indywidualne konsultacje z wykwalifikowaną kadrą praktyków;
  • Organizujemy wyjazdy dydaktyczne, konferencje, szkolenia.

Wymagania

  • ukończone 18 lat
  • wykształcenie zawodowe/średnie

Kwalifikacje

Kurs kończy się egzaminem zawodowym organizowanym przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Warszawie. Pozytywny wynik egzaminu uprawnia do otrzymania dyplomu:

  • Absolwent kursu ROL.03 otrzymuje dyplom pszczelarza
  • Absolwent kursu ROL.09 otrzymuje dyplom technika pszczelarza

Nauka na kursie jest bezpłatna. Nabycie kwalifikacji pszczelarza nadaje absolwentowi kursu kwalifikacje rolnicze zgodne z wymogami Ministerstwa Rolnictwa oraz ARiMR. Ukończenie Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych oraz uzyskanie kwalifikacji Pszczelarza umożliwia m.in.: podjęcie zatrudnienia w pasiekach na terenie całego kraju bądź prowadzenie własnej, profesjonalnej działalności pszczelarskiej, możliwość ubiegania się o dofinansowanie z ARiMR w ramach PROW i daje uprawnienia rolnicze.

Kontakt 

Zespół Szkół im. Leokadii Bergerowej w Płocku

tel.: +48 24 268 96 94

Oficjalny plakat

Kwalifikacyjny kurs pszczelarski w Płocku 2025/2026 plakat



Liczba wyświetleń artykułu: 569

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym