Portal Pszczelarski

Ogórki z miodem

Na zdjęciu ogórki z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód ogórki z miodem

Pewnie się zastanawiacie jak mogą smakować ogórki z miodem:) Otóż są wyśmienite, mają słodko kwaśny smak natomiast miód łagodzi cierpkość octu. Gorąco polecam!

Składniki:
-
3,5 kg ogórków,
- szklanka wody,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%,
- gorczyca,
- 2 płaskie łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z solą. Tak przygotowane warzywa przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy wodę, ocet, miód i dosypujemy cukier. Zagotowujemy i odstawiamy na trochę by przestygła do temperatury pokojowej.

Kiedy upłynie wymagany czas warzywa należy odsączyć. Do dokładnie umytych słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, wkładamy plastry ogórków i zalewamy zaprawą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Kurczak z sosem sojowym i miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8421

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: CNT

Agencja Rynku Rolnego - podsumowanie roku 2013

Jak zakupić pszczoły na prezent?