Ogórki z miodem
Pewnie się zastanawiacie jak mogą smakować ogórki z miodem:) Otóż są wyśmienite, mają słodko kwaśny smak natomiast miód łagodzi cierpkość octu. Gorąco polecam!
Składniki:
- 3,5 kg ogórków,
- szklanka wody,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 0,5 szklanki octu spirytusowego 10%,
- gorczyca,
- 2 płaskie łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z solą. Tak przygotowane warzywa przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy wodę, ocet, miód i dosypujemy cukier. Zagotowujemy i odstawiamy na trochę by przestygła do temperatury pokojowej.
Kiedy upłynie wymagany czas warzywa należy odsączyć. Do dokładnie umytych słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, wkładamy plastry ogórków i zalewamy zaprawą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Ciasteczka imbirowe z miodem
2. Kurczak z sosem sojowym i miodem
3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem
Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone
Liczba wyświetleń artykułu: 9588
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!