Portal Pszczelarski

Wielkie spotkanie w sprawie fałszowania miodu w Rzymie 2025

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Włoszech Europejskie Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych (EBPA) Apimondia fałszowanie miodu

10 kwietnia 2025 roku w Rzymie spotkali się pszczelarze, urzędnicy, naukowcy oraz przedstawiciele rynku pszczelarskiego. Rzym nie jest tu miejscem przypadkowym, ponieważ jak wiadomo jest główną siedzibą Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Inicjatorem spotkania było Europejskie Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych (EBPA) i Apimondia - Międzynarodowa Federacja Stowarzyszeń Pszczelarzy.

Zgodnie z komunikatem prasowym Niemieckiego Stowarzyszenia Pszczelarzy Zawodowych i Komercyjnych (DBIB), celem spotkania było opracowanie konkretnych środków zwalczania fałszowania miodu na całym świecie. Autorzy artykułu opublikowanego na bienenundnatur.de powołują się również na słowa Bernharda Heuvela - prezesa EBPA, który podkreśla, że rynek dla prawdziwego miodu stoi aktualnie nad wielką przepaścią. I właściwie nie chodzi już o sam miód, a o funkcjonowanie i przeżycie pszczelarzy i tysięcy rodzin na całym świecie. Według Heuvela prawie 80% produktów pszczelarskich, oferowanych w supermarketach jest fałszowana. To z kolei psuje rynek i utrudnia pszczelarzom sprzedawanie prawdziwego miodu po właściwej cenie.

Kwestia fałszowania miodu znana jest już od kilku miesięcy. Przeprowadzony jakiś czas temu test DNA uwidocznił fałszowanie miodu na wielką skalę. Niestety test ten aktualnie nie otrzymał akredytacji, ale mimo to pszczelarze powołują się na te wyniki. To pierwsze takie spotkanie na skalę światową, dotyczące krytycznej sytuacji pszczelarskiego rynku. Padło wiele propozycji, by pomóc pszczelarzom, między innymi w niedługim czasie ma zostać utworzona globalna sieć alarmowa, dotycząca podrabiania miodu oraz ma zostać wprowadzona obowiązkowa rejestracja importerów miodu.

Opracowano na podstawie

bienenundnatur.de, Honigfälschung im Visier: Internationales Treffen in Rom, https://www.bienenundnatur.de/imkerpraxis/honig/honigfaelschung-im-visier-internationales-treffen-rom-1056, Data publikacji: 2025.04.22, Data odczytu: 2025.06.16



Liczba wyświetleń artykułu: 147

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi