Portal Pszczelarski

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Na zdjęciu kurczak z sosem sojowym i miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy pierś z kurczaka z miodem kurczak z miodem drób z miodem obiad z miodem

Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 2 lub 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 mały ząbek czosnku,
- pół szklanki ziaren sezamu,
- 3 duże pory (tylko białe części).

Przygotowanie:
Mięso  dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić kurczaka w kostkę lub w dość cienkie paski i umieścić w dużej misce. Pory dokładnie myjemy*, osuszamy i kroimy w cienkie krążki.

Miód** łączymy z sosem sojowym. Do marynaty wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Całość sosu wlewamy do kurczaka, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut lub dłużej.

Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając i  kontrolując by się nie przypaliły.

Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy przez około 6-10 minut. Następnie dodajemy posiekanego pora (zostawiając garść do dekoracji) i smażymy jeszcze przez kolejne 10 minut (aż por zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy uprażone ziarna sezamu.

Danie podajemy z ryżem, dekorujemy odrobiną surowego, posiekanego pora.

*Jak czyścić pory? Odcinamy końcówkę z korzeniem oraz liście. Białą część nacinamy wzdłuż do połowy grubości pora i płuczemy pod bieżącą wodą, tak by dostała się między kolejne warstwy warzywa.

**Jeżeli miód nie ma płynnej konsystencji należy go rozpuścić np. wkładając go w miseczce do kuchenki mikrofalowej lub podgrzewając go chwilę w garnuszku.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 13952

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Amarantusowe batoniki z miodem

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Marchewka z jabłkiem i miodem

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich