Portal Pszczelarski

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Na zdjęciu kurczak z sosem sojowym i miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy pierś z kurczaka z miodem kurczak z miodem drób z miodem obiad z miodem

Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 2 lub 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 mały ząbek czosnku,
- pół szklanki ziaren sezamu,
- 3 duże pory (tylko białe części).

Przygotowanie:
Mięso  dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić kurczaka w kostkę lub w dość cienkie paski i umieścić w dużej misce. Pory dokładnie myjemy*, osuszamy i kroimy w cienkie krążki.

Miód** łączymy z sosem sojowym. Do marynaty wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Całość sosu wlewamy do kurczaka, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut lub dłużej.

Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając i  kontrolując by się nie przypaliły.

Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy przez około 6-10 minut. Następnie dodajemy posiekanego pora (zostawiając garść do dekoracji) i smażymy jeszcze przez kolejne 10 minut (aż por zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy uprażone ziarna sezamu.

Danie podajemy z ryżem, dekorujemy odrobiną surowego, posiekanego pora.

*Jak czyścić pory? Odcinamy końcówkę z korzeniem oraz liście. Białą część nacinamy wzdłuż do połowy grubości pora i płuczemy pod bieżącą wodą, tak by dostała się między kolejne warstwy warzywa.

**Jeżeli miód nie ma płynnej konsystencji należy go rozpuścić np. wkładając go w miseczce do kuchenki mikrofalowej lub podgrzewając go chwilę w garnuszku.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16300

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016