Portal Pszczelarski

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Na zdjęciu kurczak z sosem sojowym i miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy pierś z kurczaka z miodem kurczak z miodem drób z miodem obiad z miodem

Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 2 lub 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 mały ząbek czosnku,
- pół szklanki ziaren sezamu,
- 3 duże pory (tylko białe części).

Przygotowanie:
Mięso  dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić kurczaka w kostkę lub w dość cienkie paski i umieścić w dużej misce. Pory dokładnie myjemy*, osuszamy i kroimy w cienkie krążki.

Miód** łączymy z sosem sojowym. Do marynaty wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Całość sosu wlewamy do kurczaka, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut lub dłużej.

Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając i  kontrolując by się nie przypaliły.

Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy przez około 6-10 minut. Następnie dodajemy posiekanego pora (zostawiając garść do dekoracji) i smażymy jeszcze przez kolejne 10 minut (aż por zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy uprażone ziarna sezamu.

Danie podajemy z ryżem, dekorujemy odrobiną surowego, posiekanego pora.

*Jak czyścić pory? Odcinamy końcówkę z korzeniem oraz liście. Białą część nacinamy wzdłuż do połowy grubości pora i płuczemy pod bieżącą wodą, tak by dostała się między kolejne warstwy warzywa.

**Jeżeli miód nie ma płynnej konsystencji należy go rozpuścić np. wkładając go w miseczce do kuchenki mikrofalowej lub podgrzewając go chwilę w garnuszku.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasteczka imbirowe z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 17116

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Miodowa owsianka

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu