Kurczak z sosem sojowym i miodem

Na zdjęciu kurczak z sosem sojowym i miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 2 lub 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 mały ząbek czosnku,
- pół szklanki ziaren sezamu,
- 3 duże pory (tylko białe części).
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić kurczaka w kostkę lub w dość cienkie paski i umieścić w dużej misce. Pory dokładnie myjemy*, osuszamy i kroimy w cienkie krążki.
Miód** łączymy z sosem sojowym. Do marynaty wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Całość sosu wlewamy do kurczaka, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut lub dłużej.
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając i kontrolując by się nie przypaliły.
Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy przez około 6-10 minut. Następnie dodajemy posiekanego pora (zostawiając garść do dekoracji) i smażymy jeszcze przez kolejne 10 minut (aż por zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy uprażone ziarna sezamu.
Danie podajemy z ryżem, dekorujemy odrobiną surowego, posiekanego pora.
*Jak czyścić pory? Odcinamy końcówkę z korzeniem oraz liście. Białą część nacinamy wzdłuż do połowy grubości pora i płuczemy pod bieżącą wodą, tak by dostała się między kolejne warstwy warzywa.
**Jeżeli miód nie ma płynnej konsystencji należy go rozpuścić np. wkładając go w miseczce do kuchenki mikrofalowej lub podgrzewając go chwilę w garnuszku.
Smacznego!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Ciasteczka imbirowe z miodem
3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem
Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone
Liczba wyświetleń artykułu: 17116
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski

Alkaloidy pirolizydynowe w miodzie
Toksyczny nektar roślin a właściwości miodu Portal Pszczelarski

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Portal Pszczelarski

Czym żywi się pszczoła miodna?
Czym żywią się pszczoły? Portal Pszczelarski

Pasieka ekologiczna - idea i wymagania
Przepisy dotyczące pasieki ekologicznej Portal Pszczelarski
