Portal Pszczelarski

Austriacki przedsiębiorca oszukał pszczelarzy na ponad 50 000 euro!

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Austrii producent uli ule

Jak donosi austriacki portal bvz.at, 26 lutego 2025 r. odbyła się druga rozprawa, której przedmiotem było wyłudzenie 50 000 euro w ramach przyjętych zleceń na ule od austriackich pszczelarzy. Oskarżonym w tej sprawie był przedsiębiorca z Jannersdorf.

Jak relacjonują dziennikarze bvz.at, Sąd Okręgowy w Eisenstadt uznał przedsiębiorcę za winnego za to, że w okresie od listopada 2020 r. do lipca 2022 r. oszukał 16 osób, nakłaniając je do przekazania mu zaliczek na zakup sprzętu pszczelarskiego na kwotę 50 000 euro, nie dostarczając jednocześnie zamówionego towaru. W trakcie zarówno pierwszej jak i drugiej rozprawy przedsiębiorca nie przyznał się do zarzucanego mu czynu. Winą obarczył firmę w Bośni, z którą miał współpracować.

Ponieważ podczas pierwszej rozprawy, która odbyła się w październiku 2024 roku, oskarżony nie był w stanie udowodnić, którym klientom lub za które zamówienia przelał pieniądze do Bośni, rozprawę odroczono. Na dzień 26 lutego 2025 prokuratura nadal nie dysponowała pełną listą zamówień czy dokonanych płatności. I jak cytuje portal słowa prokuratora - to są potwierdzenia jedynie zleceń, na podstawie których nie można udowodnić dokonanej płatności.

Jak jednak donosi gazeta - były wspólnik biznesowy oskarżonego przyjechał na rozprawę z Bośni i zeznał, że mieli ze wspólnikiem małą firmę, która produkowała ule i miała je dostarczać pszczelarzom. Jednakże kiedy przestały przychodzić przelewy od klientów, firma przestała realizować przyjęte zlecenia. Jak zeznał sam upominał swojego austriackiego wspólnika, który w firmie zajmował się finansami i posiadał 70% udziałów w firmie. Według jego zeznań on sam również został oszukany przez austriackiego przedsiębiorcę. Kiedy przelewy przestały przychodzić dochody, to sam musiał się zadłużyć, by opłacić wszystkie zobowiązania, szczególnie wobec pracowników. Oskarżony miał się zajmować finansami i dostarczaniem zamówień, a jego wspólnik wykonywaniem uli. Według zeznań świadka już na początku współpracy były problemy z opłacaniem pracowników, przez co w konsekwencji musiał on zwolnić 18 osób, które upominały się o swoje zaległe pieniądze.

W obliczu tych zeznań przedsiębiorcę uznano za winnego i skazano na 9 miesięcy kary w zawieszeniu. Dodatkowo musi on wypłacić poszkodowanym klientom zadośćuczynienie w kwocie 28 000 euro. To kwota, o którą upomnieli się poszkodowani klienci. Prokurator nie złożył żadnego oświadczenia, a oskarżony przyjął wyrok.

Opracowano na podstawie

bvz.at , Kunden getäuscht: Unternehmer verurteilt, https://www.bvz.at/jennersdorf/imker-nicht-beliefert-kunden-getaeuscht-unternehmer-verurteilt-463439190, Data publikacji: 2025.02.28, Data odczytu: 2025.04.15

 



Liczba wyświetleń artykułu: 27

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Pierniczki świąteczne z miodem