Portal Pszczelarski

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Luksemburgu miód cena miodu

Luksemburscy pszczelarze walczą z podrabianym miodem i z tego powodu coraz głośniej domagają się surowszych kontroli w celu zapewnienia wysokiej jakości pszczelarstwa i miodu. Jak recenzują dziennikarze w artykule na portalu lesentiel.eu, konkurencja ze strony taniego miodu z zagranicy wywiera ogromną presję na lokalnych producentów w Luksemburgu. Sytuacja jest o tyle poważna, że w Luksemburgu nie prowadzi się żadnych statystyk ani badań, w celu wykrywania podrabianego miodu.

Jak jednak zdradza dziennikarzom Andreas Reichart z Luksemburskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy (FUAL) istnieje duże prawdopodobieństwo, że te tańsze miody, oferowane w supermarketach są rozcieńczane syropami. Tutaj pan Reichart powołuje się na międzynarodową cenę miodu, która wynosi około 2 dolarów za kilogram miodu. I jego zdaniem nie jest możliwe, biorąc pod uwagę wszystkie koszty produkcji, by w tej cenie wyprodukować 100% naturalnego miodu.

Z kolei jak podają dziennikarze w artykule pt. "Luxemburgs Imker kämpfen gegen Billighonig aus dem Ausland", według Dyrekcji Ochrony Konsumentów Ministerstwa Rolnictwa Luksemburga w 2024 r. sprawdzono autentyczność jedynie dwunastu próbek miodu. Na podstawie tych próbek podano do ogólnej wiadomości, że analizy nie ujawniły żadnych dowodów na fałszowanie miodu. Mimo tych zapewnień luksemburska branża pszczelarska jest zaniepokojona konkurencją ze strony sprowadzanego z zagranicy taniego miodu.

Jak bowiem wyjaśnia konsultant ds. pszczół pan Reichart - jeśli sprzedaż taniego miodu nie zostanie wyeliminowana, to pszczelarstwo przestanie się opłacać wielu osobom. To z kolei będzie miało daleko idące konsekwencje - mniej kolonii pszczół oznacza gorszą wydajność zapylania, co szkodzi całemu sektorowi rolniczemu. Władze twierdzą, że podrabiany miód nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Reichart ostrzega jednak, że są oszukiwani i jak dodaje - jeśli na etykiecie jest napisane miód, to musi się w nim znajdować miód. Tylko prawdziwy miód pszczeli zawiera cenne witaminy, aminokwasy, enzymy i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie.

W związku z tym FUAL wzywa do wprowadzenia bardziej rygorystycznych kontroli. UE również musi podjąć działania, np. zakazując filtrowania miodu. To jedyny sposób udowodnienia naturalnego pochodzenia miodu. Ministerstwo Rolnictwa broni się, wskazując na istniejące wsparcie dla branży, takie jak kampania "regionalseasonal" i dotacje. Mimo wszystko pszczelarze chcieliby, by poświęcono im więcej uwagi. Dlatego są zainteresowani także kampanią reklamową miodu luksemburskiego, która wzmocniłaby lokalnych producentów i zapewniłaby konsumentom większe bezpieczeństwo.

Opracowano na podstawie

lessentiel.lu, Luxemburgs Imker kämpfen gegen Billighonig aus dem Ausland, https://www.lessentiel.lu/de/story/honig-oder-sirup-luxemburgs-imker-kaempfen-gegen-billighonig-aus-dem-ausland-103242531, Data publikacji: 2025.02.18, Data odczytu: 2025.04.12



Liczba wyświetleń artykułu: 43

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich - formy opodatkowania

Zryczałtowany podatek dochodowy przy sprzedaży bezpośredniej produktów pszczelich przetworzonych

Pszczelarz a faktura VAT RR

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem