Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy

Luksemburscy pszczelarze walczą z podrabianym miodem i z tego powodu coraz głośniej domagają się surowszych kontroli w celu zapewnienia wysokiej jakości pszczelarstwa i miodu. Jak recenzują dziennikarze w artykule na portalu lesentiel.eu, konkurencja ze strony taniego miodu z zagranicy wywiera ogromną presję na lokalnych producentów w Luksemburgu. Sytuacja jest o tyle poważna, że w Luksemburgu nie prowadzi się żadnych statystyk ani badań, w celu wykrywania podrabianego miodu.
Jak jednak zdradza dziennikarzom Andreas Reichart z Luksemburskiego Stowarzyszenia Pszczelarzy (FUAL) istnieje duże prawdopodobieństwo, że te tańsze miody, oferowane w supermarketach są rozcieńczane syropami. Tutaj pan Reichart powołuje się na międzynarodową cenę miodu, która wynosi około 2 dolarów za kilogram miodu. I jego zdaniem nie jest możliwe, biorąc pod uwagę wszystkie koszty produkcji, by w tej cenie wyprodukować 100% naturalnego miodu.
Z kolei jak podają dziennikarze w artykule pt. "Luxemburgs Imker kämpfen gegen Billighonig aus dem Ausland", według Dyrekcji Ochrony Konsumentów Ministerstwa Rolnictwa Luksemburga w 2024 r. sprawdzono autentyczność jedynie dwunastu próbek miodu. Na podstawie tych próbek podano do ogólnej wiadomości, że analizy nie ujawniły żadnych dowodów na fałszowanie miodu. Mimo tych zapewnień luksemburska branża pszczelarska jest zaniepokojona konkurencją ze strony sprowadzanego z zagranicy taniego miodu.
Jak bowiem wyjaśnia konsultant ds. pszczół pan Reichart - jeśli sprzedaż taniego miodu nie zostanie wyeliminowana, to pszczelarstwo przestanie się opłacać wielu osobom. To z kolei będzie miało daleko idące konsekwencje - mniej kolonii pszczół oznacza gorszą wydajność zapylania, co szkodzi całemu sektorowi rolniczemu. Władze twierdzą, że podrabiany miód nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Reichart ostrzega jednak, że są oszukiwani i jak dodaje - jeśli na etykiecie jest napisane miód, to musi się w nim znajdować miód. Tylko prawdziwy miód pszczeli zawiera cenne witaminy, aminokwasy, enzymy i przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na zdrowie.
W związku z tym FUAL wzywa do wprowadzenia bardziej rygorystycznych kontroli. UE również musi podjąć działania, np. zakazując filtrowania miodu. To jedyny sposób udowodnienia naturalnego pochodzenia miodu. Ministerstwo Rolnictwa broni się, wskazując na istniejące wsparcie dla branży, takie jak kampania "regionalseasonal" i dotacje. Mimo wszystko pszczelarze chcieliby, by poświęcono im więcej uwagi. Dlatego są zainteresowani także kampanią reklamową miodu luksemburskiego, która wzmocniłaby lokalnych producentów i zapewniłaby konsumentom większe bezpieczeństwo.
Opracowano na podstawie
lessentiel.lu, Luxemburgs Imker kämpfen gegen Billighonig aus dem Ausland, https://www.lessentiel.lu/de/story/honig-oder-sirup-luxemburgs-imker-kaempfen-gegen-billighonig-aus-dem-ausland-103242531, Data publikacji: 2025.02.18, Data odczytu: 2025.04.12
Liczba wyświetleń artykułu: 43
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski

Alkaloidy pirolizydynowe w miodzie
Toksyczny nektar roślin a właściwości miodu Portal Pszczelarski
