Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Turcji fałszowanie miodu miód

Coraz więcej w mediach można przeczytać o podrabianym miodzie, produkowanym w Turcji. Tym razem autorzy artykułu na portalu bienenundnatur.de piszą o tym, że władze tureckie przeprowadziły u producentów miodu kontrole, podczas których znaleziono tony zafałszowanego miodu.

Jak można przeczytać w artykule pt. "Türkischer Honig gepanscht – Ankara ist Hauptstadt der Honigfälscher", Turcja rocznie produkuje około 100 000 ton miodu i zajmuje pod tym względem drugie miejsce. Dla porównania Niemcy produkują zaledwie 1/3 tej ilości, a lepsze są tylko Chiny, które zajmują pierwsze miejsce na świecie. I nic dziwnego, bo jak podają autorzy artykułu - średnio tureccy pszczelarze hodują około 90 kolonii pszczół, kiedy niemieccy pszczelarze posiadają ich zaledwie około siedmiu.

W ubiegłym roku Turcja stanęła pod ogniem oskarżeń o eksportowanie największej ilości na świecie zafałszowanego miodu. Dlatego tureckie władze postanowiły to sprawdzić i jak podaje gazeta Deutsche Welle, policja zorganizowała naloty, podczas których oprócz ton zafałszowanego miodu, skonfiskowała także tony fruktozy, czy glukozy, którymi fałszowano miód. Jak podaje portal bienenundnatur.de, najwięcej fałszerzy miodu zlokalizowanych zostało w Ankarze, dlatego stolica Turcji uznana zostało także za stolicę fałszerzy miodu.

W październiku 2024 roku tureckie Ministerstwo Rolnictwa opublikowało listę firm i przypadków fałszowania miodu. Na liście znajduje się już ponad 60 przypadków zafałszowania miodu, a w tym także barwniki, których tureccy producenci używali, by nadać miodom odpowiedniego koloru. Jak donosi portal, dwóch z wymienionych na liście producentów sprzedaje swoje produkty w dużych tureckich sieciach supermarketów. Szacuje się, że władze łącznie skonfiskowały podrabiany miód o wartości 25 milionów euro. Jak puentują dziennikarze, Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) również dowiódł w analizach, że prawie połowa próbek sprowadzonego w 2023 r. z Turcji miodu, była fałszowana.

Opracowano na podstawie

bienenundnatur.de, Türkischer Honig gepanscht – Ankara ist Hauptstadt der Honigfälscher, https://www.bienenundnatur.de/imkerpraxis/honig/tuerkischer-honig-gepanscht-ankara-ist-hauptstadt-der-honigfaelscher-1023, Data publikacji: 2025.02.18, Data odczytu: 2025.04.12



Liczba wyświetleń artykułu: 167

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2025-04-18 22:54:15

Byłem kilka lat temu na wakacjach w Turcji. Mam wrażenie, że podróbki to specjalność Turków... wszędzie Nike, Armani, Dolce&Gabbana za pół darmo. Jakość oczywiście odbiera od oryginałów... ale za kilka dinarów aż szkoda nie wziąć i przez moment poczuć się bogatym :) No dobra, troszkę odbiegłem od tematu :) W każdym razie mnie to nie dziwi, że akurat Turcja jest niechlubnym liderem wśród fałszerzy miodu...



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?