Portal Pszczelarski

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech fałszowanie miodu miód

Jak wynika z danych statystycznych - Bawaria jest liderem w Niemczech pod względem ilości pszczelarzy i produkcji miodu. Jedna czwarta wszystkich kolonii pszczół zlokalizowana jest właśnie na Bawarii. Niestety sytuacja z fałszowaniem miodu mocno zagraża lokalnym pszczelarzom, dlatego parlament bawarski rozważa pomysł utworzenia w Bawarii europejskiego laboratorium referencyjnego ds. miodu.

Jak wynika z artykułu opublikowanego na portalu wochenblatt-dlv.de początkowo rozważano możliwość umiejscowienia siedziby Krajowego Urzędu Rolnictwa (LfL) lub Instytutu Pszczelarstwa i Pszczelarstwa przy Krajowym Instytucie Uprawy Winiarstwa i Ogrodnictwa (LWG) w Veitshöchheim. Jednak bardziej preferowaną lokalizacją okazał się Bawarski Urząd ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (LGL), ponieważ - zdaniem ekspertów - ta instytucja posiada już doświadczenie w zakresie bezpieczeństwa żywności. Taki pomysł popiera również Ulrike Müller i wskazuje na estońskie laboratorium zajmujące się badaniem miodu, w którym stosuje się nowy typ testu DNA. Obecnie jest to jedyny sposób, który może niezawodnie wykrywać podrobiony miód – kluczowe znaczenie mają dane dotyczące pyłków i profile DNA.

To właśnie w tym laboratorium aż 25 z 30 niemieckich próbek, nadesłanych z supermarketów, okazało się zafałszowanych. Jednak te wyniki spotkały się z ostrą krytyką, ponieważ jak donosił sam Związek Zawodowy Honig-Verband eV, reprezentujący niemieckich importerów miodu, metoda ta nie została jeszcze odpowiednio zweryfikowana. Jak dodają autorzy artykułu, także laboratorium FoodQS GmbH podważało wiarygodność badania, ponieważ ich zdaniem baza danych porównawczych estońskiego laboratorium jest zbyt mała, a metoda nie jest uznana przez naukowców. Ponadto należy dodać, że 30 próbek nie jest reprezentatywnych.

W laboratorium FoodQS analizowanych jest rocznie ponad 10 000 miodów. Zdaniem ekspertów profil DNA ulega zmianie po dodaniu syropu, niezależnie od tego, czy celowo, czy też pod wpływem resztek jedzenia - jednak metoda udowadniania zafałszowania produktu jest kontrowersyjna. Z kolei jak podkreśla inna polityk - Ruth Müller z partii SPD - lokalni pszczelarze z Bawarii powinni mieć możliwość potwierdzania jakości miodu na miejscu i nie powinni być zmuszani do korzystania z zagranicznych laboratoriów. Dlatego inicjatywa stworzenia takiego laboratorium jest jak najbardziej słuszna i może skutecznie przeciwdziałać fałszowaniu miodu.

Opracowano na podstawie:

wochenblatt-dlv.de , Reiner Honig aus Bayern: Landtag will Fälschern das Handwerk legen, https://www.wochenblatt-dlv.de/politik/reiner-honig-bayern-landtag-will-faelschern-handwerk-legen-580170, Data publikacji: 2025.03.21, Data odczytu: 2025.04.12



Liczba wyświetleń artykułu: 71

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Chleb z szafranem i miodem

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem