Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Jak wynika z danych statystycznych - Bawaria jest liderem w Niemczech pod względem ilości pszczelarzy i produkcji miodu. Jedna czwarta wszystkich kolonii pszczół zlokalizowana jest właśnie na Bawarii. Niestety sytuacja z fałszowaniem miodu mocno zagraża lokalnym pszczelarzom, dlatego parlament bawarski rozważa pomysł utworzenia w Bawarii europejskiego laboratorium referencyjnego ds. miodu.
Jak wynika z artykułu opublikowanego na portalu wochenblatt-dlv.de początkowo rozważano możliwość umiejscowienia siedziby Krajowego Urzędu Rolnictwa (LfL) lub Instytutu Pszczelarstwa i Pszczelarstwa przy Krajowym Instytucie Uprawy Winiarstwa i Ogrodnictwa (LWG) w Veitshöchheim. Jednak bardziej preferowaną lokalizacją okazał się Bawarski Urząd ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (LGL), ponieważ - zdaniem ekspertów - ta instytucja posiada już doświadczenie w zakresie bezpieczeństwa żywności. Taki pomysł popiera również Ulrike Müller i wskazuje na estońskie laboratorium zajmujące się badaniem miodu, w którym stosuje się nowy typ testu DNA. Obecnie jest to jedyny sposób, który może niezawodnie wykrywać podrobiony miód – kluczowe znaczenie mają dane dotyczące pyłków i profile DNA.
To właśnie w tym laboratorium aż 25 z 30 niemieckich próbek, nadesłanych z supermarketów, okazało się zafałszowanych. Jednak te wyniki spotkały się z ostrą krytyką, ponieważ jak donosił sam Związek Zawodowy Honig-Verband eV, reprezentujący niemieckich importerów miodu, metoda ta nie została jeszcze odpowiednio zweryfikowana. Jak dodają autorzy artykułu, także laboratorium FoodQS GmbH podważało wiarygodność badania, ponieważ ich zdaniem baza danych porównawczych estońskiego laboratorium jest zbyt mała, a metoda nie jest uznana przez naukowców. Ponadto należy dodać, że 30 próbek nie jest reprezentatywnych.
W laboratorium FoodQS analizowanych jest rocznie ponad 10 000 miodów. Zdaniem ekspertów profil DNA ulega zmianie po dodaniu syropu, niezależnie od tego, czy celowo, czy też pod wpływem resztek jedzenia - jednak metoda udowadniania zafałszowania produktu jest kontrowersyjna. Z kolei jak podkreśla inna polityk - Ruth Müller z partii SPD - lokalni pszczelarze z Bawarii powinni mieć możliwość potwierdzania jakości miodu na miejscu i nie powinni być zmuszani do korzystania z zagranicznych laboratoriów. Dlatego inicjatywa stworzenia takiego laboratorium jest jak najbardziej słuszna i może skutecznie przeciwdziałać fałszowaniu miodu.
Opracowano na podstawie:
wochenblatt-dlv.de , Reiner Honig aus Bayern: Landtag will Fälschern das Handwerk legen, https://www.wochenblatt-dlv.de/politik/reiner-honig-bayern-landtag-will-faelschern-handwerk-legen-580170, Data publikacji: 2025.03.21, Data odczytu: 2025.04.12
Liczba wyświetleń artykułu: 593
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran












