Portal Pszczelarski

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech fałszowanie miodu miód

Jak wynika z danych statystycznych - Bawaria jest liderem w Niemczech pod względem ilości pszczelarzy i produkcji miodu. Jedna czwarta wszystkich kolonii pszczół zlokalizowana jest właśnie na Bawarii. Niestety sytuacja z fałszowaniem miodu mocno zagraża lokalnym pszczelarzom, dlatego parlament bawarski rozważa pomysł utworzenia w Bawarii europejskiego laboratorium referencyjnego ds. miodu.

Jak wynika z artykułu opublikowanego na portalu wochenblatt-dlv.de początkowo rozważano możliwość umiejscowienia siedziby Krajowego Urzędu Rolnictwa (LfL) lub Instytutu Pszczelarstwa i Pszczelarstwa przy Krajowym Instytucie Uprawy Winiarstwa i Ogrodnictwa (LWG) w Veitshöchheim. Jednak bardziej preferowaną lokalizacją okazał się Bawarski Urząd ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (LGL), ponieważ - zdaniem ekspertów - ta instytucja posiada już doświadczenie w zakresie bezpieczeństwa żywności. Taki pomysł popiera również Ulrike Müller i wskazuje na estońskie laboratorium zajmujące się badaniem miodu, w którym stosuje się nowy typ testu DNA. Obecnie jest to jedyny sposób, który może niezawodnie wykrywać podrobiony miód – kluczowe znaczenie mają dane dotyczące pyłków i profile DNA.

To właśnie w tym laboratorium aż 25 z 30 niemieckich próbek, nadesłanych z supermarketów, okazało się zafałszowanych. Jednak te wyniki spotkały się z ostrą krytyką, ponieważ jak donosił sam Związek Zawodowy Honig-Verband eV, reprezentujący niemieckich importerów miodu, metoda ta nie została jeszcze odpowiednio zweryfikowana. Jak dodają autorzy artykułu, także laboratorium FoodQS GmbH podważało wiarygodność badania, ponieważ ich zdaniem baza danych porównawczych estońskiego laboratorium jest zbyt mała, a metoda nie jest uznana przez naukowców. Ponadto należy dodać, że 30 próbek nie jest reprezentatywnych.

W laboratorium FoodQS analizowanych jest rocznie ponad 10 000 miodów. Zdaniem ekspertów profil DNA ulega zmianie po dodaniu syropu, niezależnie od tego, czy celowo, czy też pod wpływem resztek jedzenia - jednak metoda udowadniania zafałszowania produktu jest kontrowersyjna. Z kolei jak podkreśla inna polityk - Ruth Müller z partii SPD - lokalni pszczelarze z Bawarii powinni mieć możliwość potwierdzania jakości miodu na miejscu i nie powinni być zmuszani do korzystania z zagranicznych laboratoriów. Dlatego inicjatywa stworzenia takiego laboratorium jest jak najbardziej słuszna i może skutecznie przeciwdziałać fałszowaniu miodu.

Opracowano na podstawie:

wochenblatt-dlv.de , Reiner Honig aus Bayern: Landtag will Fälschern das Handwerk legen, https://www.wochenblatt-dlv.de/politik/reiner-honig-bayern-landtag-will-faelschern-handwerk-legen-580170, Data publikacji: 2025.03.21, Data odczytu: 2025.04.12



Liczba wyświetleń artykułu: 593

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele