Ciasteczka imbirowe z miodem

Na zdjęciu ciasteczka z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone
Składniki:
- 500 g mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 200 g miodu wielokwiatowego,
- 120 g masła,
- 1 jajo,
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
- trochę mąki do podsypywania ciasta.
Przygotowanie:
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Mąkę, sodę oraz przyprawy przesiewamy na blat, formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku.
Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy. Miód, masło, jajko i cukier wsypujemy na wcześniej uformowany kopiec - zagniatamy przez około 10 minut.
Blat delikatnie wysypujemy mąką a ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Podczas pieczenia delikatnie wyrosną. Pieczemy około 10-15 minut na delikatnie złoty kolor.
Po upieczeniu ciasteczka będą delikatnie miękkie. Należy je wystudzić na kratce lub desce do krojenia. Stwardnieją gdy wystygną. Z tej porcji otrzymałam 5 blach ciastek wielkości tradycyjnej blachy, otrzymywanej w komplecie z piekarnikiem.
Rady:
- Jeżeli miód jest zbity należy włożyć słoik do kąpieli wodnej w temp. ok. 40 stopni C i poczekać aż się rozpuści – potrzebujemy 200 g płynnego miodu.
- Ciasto we wstępnej fazie wyrabiania jest bardzo kruche, nie chce się scalić. W takiej sytuacji proponuję dolać łyżkę ciepłej wody i dalej wyrabiać. Jeżeli jest zbyt klejące podsypcie delikatnie mąką. W ostatecznej fazie ciasto będzie miało konsystencję zbitą, plastyczną jednak dalej delikatnie kruchą. Nie przejmujcie się tym - tak ma być. Podczas wałkowania podsypujcie je delikatnie mąką.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kurczak z sosem sojowym i miodem
3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem
Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone
Liczba wyświetleń artykułu: 4886
Komentarze z forum pszczelarskiego
miodosytnik 2014-01-17 12:15:58
emil 2014-01-18 09:48:43

Grillowana karkówka miodowa
Karkówka na miodzie z grilla Agnieszka Koza

Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy i jego właściwości Anna Celińska

Nagroda Gucia za uratowanie pszczoły w gdyńskim trolejbusie 2022
Bohater nie zawsze nosi pelerynę Jakub Wojas

Jakość miodu - analiza pyłkowa
Na czym polega analiza pyłkowa miodu? Agata Koń-Ulman

Komisja Europejska przymierza się do zmian w dyrektywie miodowej 2021
Trzeba lepiej oznaczać informacje o kraju pochodzenia miodu Jakub Wojas

Słoiki na miód - słodka zawartość, szklane opakowanie
Słoiki na miód od M.M Opakowania Szklane M.M Opakowania Szklane

Pierwsze miodobranie w krośnieńskiej miejskiej pasiece 2021
Choć małe zbiory to miód wyborny Jakub Wojas
