Portal Pszczelarski

Sklep Krauz

Ciasteczka imbirowe z miodem

Na zdjęciu ciasteczka z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy ciasteczka imbirowe ciasteczka imbirowe z miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Składniki:
- 500 g mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 200 g miodu wielokwiatowego,
- 120 g masła,
- 1 jajo,
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
- trochę mąki do podsypywania ciasta.

Przygotowanie:
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Mąkę, sodę oraz przyprawy przesiewamy na blat, formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku.

Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy. Miód, masło, jajko i cukier wsypujemy na wcześniej uformowany kopiec - zagniatamy przez około 10 minut.

Blat delikatnie wysypujemy mąką a ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Podczas pieczenia delikatnie wyrosną. Pieczemy około 10-15 minut na delikatnie złoty kolor.

Po upieczeniu ciasteczka będą delikatnie miękkie. Należy je wystudzić na kratce lub desce do krojenia. Stwardnieją gdy wystygną. Z tej porcji otrzymałam 5 blach ciastek wielkości tradycyjnej blachy, otrzymywanej w komplecie z piekarnikiem.

Rady:
- Jeżeli miód jest zbity należy włożyć słoik do kąpieli wodnej w temp. ok. 40 stopni C i poczekać aż się rozpuści – potrzebujemy 200 g płynnego miodu. 
- Ciasto we wstępnej fazie wyrabiania jest bardzo kruche, nie chce się scalić. W takiej sytuacji proponuję dolać łyżkę ciepłej wody i dalej wyrabiać. Jeżeli jest zbyt klejące podsypcie delikatnie mąką. W ostatecznej fazie ciasto będzie miało konsystencję zbitą, plastyczną jednak dalej delikatnie kruchą. Nie przejmujcie się tym - tak ma być. Podczas wałkowania podsypujcie je delikatnie mąką.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kurczak z sosem sojowym i miodem

2. Ogórki z miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3064

Komentarze z forum pszczelarskiego

miodosytnik

2014-01-17 12:15:58

nie bardzo rozumiem dlaczego miód, który będzie użyty do wypieku w temp. 170 st C mam rozpuszczać w temp 40 st C

emil

2014-01-18 09:48:43

Chodzi o prawidłowe postępowanie z miodem. Jeżeli ktoś cały słoik miodu wsadziłby do kąpieli we wrzątku (w przepisie potrzebuje dużo mniej), to niepotrzebnie taki miód straci swoje właściwości już w takiej kąpieli. Chcieliśmy uniknąć sytuacji, w której czytelnicy by postępowali w kuchni nieprawidłowo z miodem także w innych sytuacjach.

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
Pasieki Skiba
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.