Portal Pszczelarski

Ciasteczka imbirowe z miodem

Na zdjęciu ciasteczka z miodem. Autorka zdjęcia: Monika Wolańska Źródło zdjęcia: Słodkie Słone

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy ciasteczka imbirowe ciasteczka imbirowe z miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Składniki:
- 500 g mąki tortowej,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 200 g miodu wielokwiatowego,
- 120 g masła,
- 1 jajo,
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
- trochę mąki do podsypywania ciasta.

Przygotowanie:
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Mąkę, sodę oraz przyprawy przesiewamy na blat, formujemy kopczyk z wgłębieniem w środku.

Masło rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy. Miód, masło, jajko i cukier wsypujemy na wcześniej uformowany kopiec - zagniatamy przez około 10 minut.

Blat delikatnie wysypujemy mąką a ciasto wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Podczas pieczenia delikatnie wyrosną. Pieczemy około 10-15 minut na delikatnie złoty kolor.

Po upieczeniu ciasteczka będą delikatnie miękkie. Należy je wystudzić na kratce lub desce do krojenia. Stwardnieją gdy wystygną. Z tej porcji otrzymałam 5 blach ciastek wielkości tradycyjnej blachy, otrzymywanej w komplecie z piekarnikiem.

Rady:
- Jeżeli miód jest zbity należy włożyć słoik do kąpieli wodnej w temp. ok. 40 stopni C i poczekać aż się rozpuści – potrzebujemy 200 g płynnego miodu. 
- Ciasto we wstępnej fazie wyrabiania jest bardzo kruche, nie chce się scalić. W takiej sytuacji proponuję dolać łyżkę ciepłej wody i dalej wyrabiać. Jeżeli jest zbyt klejące podsypcie delikatnie mąką. W ostatecznej fazie ciasto będzie miało konsystencję zbitą, plastyczną jednak dalej delikatnie kruchą. Nie przejmujcie się tym - tak ma być. Podczas wałkowania podsypujcie je delikatnie mąką.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kurczak z sosem sojowym i miodem

2. Ogórki z miodem

3. Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

4. Pierniczki na miodzie

Odwiedź również mój blog: Słodkie Słone

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6863

Komentarze z forum pszczelarskiego

miodosytnik 2014-01-17 12:15:58

nie bardzo rozumiem dlaczego miód, który będzie użyty do wypieku w temp. 170 st C mam rozpuszczać w temp 40 st C

emil 2014-01-18 09:48:43

Chodzi o prawidłowe postępowanie z miodem. Jeżeli ktoś cały słoik miodu wsadziłby do kąpieli we wrzątku (w przepisie potrzebuje dużo mniej), to niepotrzebnie taki miód straci swoje właściwości już w takiej kąpieli. Chcieliśmy uniknąć sytuacji, w której czytelnicy by postępowali w kuchni nieprawidłowo z miodem także w innych sytuacjach.



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie