Portal Pszczelarski

HarmHoney: Pierwsze próbki z Niemiec w drodze do UE

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech badanie miodu HarmHoney Niemieckie Stowarzyszenie Pszczelarzy fałszowanie miodu

Niemieckie Stowarzyszenie Pszczelarzy podało do publicznej wiadomości, że oficjalnie wsparło unijny projekt pod nazwą "HarmHoney", którego głównym celem jest zwalczanie oszustw, związanych z miodem w sektorze sprzedaży detalicznej żywności. Jak publikuje portal lebensmittelpraxis.de, pierwsze próbki zostały już przekazane do Wspólnego Centrum Badawczego Unii Europejskiej. Stowarzyszenie na ten moment zebrało 100 próbek autentycznego miodu, z czego 26 zostało już przesłanych.

Autorzy artykułu wyjaśniają, że HarmHoney to unijny projekt, wspierany przez Niemieckie Stowarzyszenie Pszczelarzy, który ma na celu zwalczanie oszustw sprzedawanego miodu w sklepach detalicznych. Celem projektu jest zoptymalizowanie i ujednolicenie metod analitycznych, służących do wykrywania zafałszowania miodu. Centrum badawcze opiera się na kilku różnych metodach, ponieważ według Stowarzyszenia Pszczelarzy nie ma jednej metody, która może wykryć wszystkie sposoby zafałszowania miodu. Jak recenzują autorzy artykułu, powołując się na słowa Niemieckiego Stowarzyszenia Pszczelarzy, taka standaryzacja jest niezbędna, aby weryfikować wyniki dostarczane z różnych laboratoriów. By jednak próbki były wiarygodne, konieczne jest także stworzenie bazy danych miodów o różnych odmianach i pochodzeniu. Dlatego Niemiecki Związek Pszczelarstwa współpracuje z badaczami, by zapewniać im wysokiej jakości materiał porównawczy.

Warto mieć na uwadze, że na początku 2024 roku Unia Europejska zdecydowała, że w najbliższej przyszłości, producenci miodu będą zobligowani do podawania wszystkich krajów pochodzenia miodu na opakowaniu produktu, z wyszczególnieniem procentowego udziału, tak by konsument wiedział, że na przykład 80% miodu pochodzi z Chin albo z Turcji. Jednak obecnie trwa dwuletni okres przejściowy, dlatego istotne jest, by nadal przeciwdziałać fałszowania miodu, oferowanego w marketach.

Opracowano na podstawie

lebensmittelpraxis.de, Honigfälschungen - Erste Proben aus Deutschland auf dem Weg zur EU, https://lebensmittelpraxis.de/industrie-aktuell/42721-honigfaelschungen-erste-proben-aus-deutschland-auf-dem-weg-zur-eu.html, Publikacja: 2025.01.15, Data odczytu: 2025.01.25



Liczba wyświetleń artykułu: 257

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XI Targi Żywności pt. Życie W Ogrodzie

Targi Miodowe Kamianna 2015

I Dolnośląski Kongres Pszczelarzy

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym