Portal Pszczelarski

Słodka sałatka z kurczakiem

Na zdjęciu sałatka z kurczakiem i miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód pierś z kurczaka z miodem filet z kurczaka z miodem sałatka z kurczakiem i miodem sałatka z miodem obiad z miodem

Do tej sałatki nie dałam ani grama soli! Jest tam zupełnie niepotrzebna. Sałatka jest słodka, a prażone pestki dyni nadają jej charakteru. Jednak zauważyłam, że najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu (po nocy spędzonej w lodówce nie jest już tak wyrazista) można ją uratować prażąc kolejną porcję pestek dyni oraz dodać odrobinę miodu. Można też przygotować jeszcze raz sos i zalać nim sałatkę.

Składniki:
-
pół papryki czerwonej, pół zielonej i pół żółtej,
- pierś z kurczaka,
- pół główki sałaty lodowej, 
- 4 łyżki pestki dyni,
- pół puszki ananasa (ok 200g),
- łyżeczka miodu,
- 5 łyżeczek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki majonezu,
- olej roślinny.

Wykonanie:
Pokrojoną na drobne kawałki pierś podsmażamy na oleju roślinnym, dodajemy łyżkę miodu i kilka minut dusimy pod przykryciem.

Po zdjęciu kurczaka z patelni na pozostawionym miodzie i oleju prażymy pestki dyni.

Wszystkie pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z kurczakiem i pestkami.

Mieszamy jogurt naturalny z majonezem i polewamy sałatkę.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4775

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-25 09:02:45

Idealna na śniadanie. Dzięki! Jutro przygotuję bo nie mam w domu pestek z dyni, puszki ananasa i żółtej papryki :)



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Bastani – perskie lody szafranowe

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll