Portal Pszczelarski

Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - II etap projektu 2024

wydarzenia pszczelarskie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Małgorzata Sudoł Wacław Piędel

Realizując dalszy etap projektu "Miód i pszczoła w kulturze lokalnej", Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec zorganizowało dwa warsztaty kulinarne. Pierwsze warsztaty były przeznaczone dla dzieci i młodzieży z powiatu niżańskiego. Ich celem było zdobycie umiejętności w zakresie przygotowywania potraw z miodem. Warsztaty nawiązywały do kultury ludowej i tradycyjnej, skupiając się na tradycyjnych potrawach. Młodzież i dzieci przygotowywały między innymi zupę dyniową z miodem, pierniczki na miodzie, ciastka miodowe oraz racuchy z miodem.

Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - 2 etap

Drugie warsztaty zostały zorganizowane dla Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu niżańskiego. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich: KGW Kopki, KGW Przędzelanki z Przędzela, KGW Koziarnia oraz KGW Bieliniec. Celem warsztatów było podniesienie umiejętności w zakresie przygotowywania potraw z miodem, również w nawiązaniu do kultury ludowej i tradycyjnej. Zgodnie z programem w kuchni królował miód, a panie przygotowały następujące potrawy: domowe lody na miodzie, zupę owocową z miodem, szarlotkę na miodzie oraz pierogi z farszem serowo-gryczanym z miodem.

Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - 2 etap, warsztaty



Liczba wyświetleń artykułu: 87

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Bananowe chipsy z miodem