Portal Pszczelarski

Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - II etap projektu 2024

wydarzenia pszczelarskie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Małgorzata Sudoł Wacław Piędel

Realizując dalszy etap projektu "Miód i pszczoła w kulturze lokalnej", Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec zorganizowało dwa warsztaty kulinarne. Pierwsze warsztaty były przeznaczone dla dzieci i młodzieży z powiatu niżańskiego. Ich celem było zdobycie umiejętności w zakresie przygotowywania potraw z miodem. Warsztaty nawiązywały do kultury ludowej i tradycyjnej, skupiając się na tradycyjnych potrawach. Młodzież i dzieci przygotowywały między innymi zupę dyniową z miodem, pierniczki na miodzie, ciastka miodowe oraz racuchy z miodem.

Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - 2 etap

Drugie warsztaty zostały zorganizowane dla Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu niżańskiego. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich: KGW Kopki, KGW Przędzelanki z Przędzela, KGW Koziarnia oraz KGW Bieliniec. Celem warsztatów było podniesienie umiejętności w zakresie przygotowywania potraw z miodem, również w nawiązaniu do kultury ludowej i tradycyjnej. Zgodnie z programem w kuchni królował miód, a panie przygotowały następujące potrawy: domowe lody na miodzie, zupę owocową z miodem, szarlotkę na miodzie oraz pierogi z farszem serowo-gryczanym z miodem.

Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - 2 etap, warsztaty



Liczba wyświetleń artykułu: 651

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie