Miód i pszczoła w kulturze lokalnej - II etap projektu 2024
Realizując dalszy etap projektu "Miód i pszczoła w kulturze lokalnej", Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec zorganizowało dwa warsztaty kulinarne. Pierwsze warsztaty były przeznaczone dla dzieci i młodzieży z powiatu niżańskiego. Ich celem było zdobycie umiejętności w zakresie przygotowywania potraw z miodem. Warsztaty nawiązywały do kultury ludowej i tradycyjnej, skupiając się na tradycyjnych potrawach. Młodzież i dzieci przygotowywały między innymi zupę dyniową z miodem, pierniczki na miodzie, ciastka miodowe oraz racuchy z miodem.
Drugie warsztaty zostały zorganizowane dla Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu niżańskiego. Wzięły w nich udział Koła Gospodyń Wiejskich: KGW Kopki, KGW Przędzelanki z Przędzela, KGW Koziarnia oraz KGW Bieliniec. Celem warsztatów było podniesienie umiejętności w zakresie przygotowywania potraw z miodem, również w nawiązaniu do kultury ludowej i tradycyjnej. Zgodnie z programem w kuchni królował miód, a panie przygotowały następujące potrawy: domowe lody na miodzie, zupę owocową z miodem, szarlotkę na miodzie oraz pierogi z farszem serowo-gryczanym z miodem.
Liczba wyświetleń artykułu: 87
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!