Portal Pszczelarski

Pierwsze zbiory w ramach projektu dla uchodźców RefuBees 2024

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Austrii akcja pszczelarska RefuBees

W Austrii i w Niemczech uchodźcy mogą korzystać z wielu ciekawych projektów, które są organizowane specjalnie dla nich. Takim przykładem jest "RefuBees", w ramach którego 34-letni uchodźca Fadi Koussa z Syrii od roku opiekuje się kolonią pszczół, a w lipcu 2024 roku pochwalił się swoimi pierwszymi zbiorami.

Latem 2023 roku salzburska firma "BioTech" i Caritas rozpoczęli projekt integracyjny "RefuBees", w ramach którego Fadi Koussa opiekuje się kilkoma ulami w pensjonacie dla seniorów w Elsbethen. Cały pomysł zrodził się przez przypadek, kiedy 34-latek oczekiwał na decyzję o przyznanie azylu. By nie siedzieć bezczynnie 34-latek złożył podanie o pracę właśnie w firmie BioTech, specjalizującej się w zwalczaniu szkodników. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej okazało się, że Syryjczyk dzieli z dyrektorem firmy pasję do pszczół i dlatego ten zaproponował mu opiekę nad jedną z kilku kolonii pszczelich. Po roku pracy Syryjczyk mógł pochwalić się własnymi produktami pszczelimi.

Opracowano na podstawie:

salzburg.at, RefuBees-Projekt: Geflüchteter Syrer erntet ersten Honig und erhält Jobangebot, https://www.salzburg24.at/news/salzburg/stadt/refubees-projekt-gefluechteter-syrer-erntet-ersten-honig-und-erhaelt-jobangebot-162239383, Data publikacji: 2024.07.23, Data odczytu: 2024.07.28



Liczba wyświetleń artykułu: 96

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową