Portal Pszczelarski

Zatrucie 122 pni pszczelich we Włoszech 2024

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo we Włoszech zatrucie pszczół wytrucie pszczół

Na początku lipca 2024 we włoskiej Dolinie Passeier w miejscowości Pfelders pszczelarze znaleźli ponad 120 martwych rodzin pszczół. Jak mówią sami poszkodowani, to musiało być celowe zatrucie owadów. Podejrzane jest jednak tylko to, że zatruciu uległy pszczoły tylko od tych pszczelarzy, który nie pochodzą z Doliny Passeier.

Jak relacjonuje Wolfgang Pichler, pszczelarz z Biolandu, jeden z poszkodowanych - od razu było widać, że pszczoły zostały celowo otrute. Otrute zostały w sumie 122 pnie pszczele, w których z każdych znajdowało się około 40 – 50 000 pszczół. Sam Pilchner posiadał 29 uli, z których wszystkie pszczoły wyginęły.

Na chwilę obecną nie udało się ustalić, jakiej trucizny użyto, ale pszczelarze domyślają się, że to musiało być coś agresywnego, na przykład spray na osy albo coś o podobnym działaniu. Ktoś otworzył ule, po czym rozprzestrzenił truciznę wewnętrz uli, przez co wszystkie pszczoły łącznie z królową wymarły. Inni pszczelarze mieli więcej szczęścia, w ich ulach zostały spryskane tylko wejścia, dzięki czemu część kolonii udało się uratować.

W celu ustalenia dokładnej przyczyny próbki wosku i martwe pszczoły przewieziono do laboratorium, zaś dochodzenie trwa. Pan Pichler podkreśla, że rok 2024 był niezwykle dobry dla niego, ale teraz w obliczu śmierci tylu pszczół musi się liczyć ze stratą nawet kilku tysięcy euro. Pszczelarze są oburzeni, że ktoś z zazdrości czy nienawiści dopuścił się takiego czynu i zabili niewinne zwierzęta. W sumie straty poniosło siedmiu pszczelarzy, którzy nie pochodzą z Doliny Passeier, ale posiadają tam swoje pasieki. Każdy z nich musi się liczyć z poważnymi stratami finansowymi. Jak dodaje rzecznik grupy pszczelarskiej Bioland, z której pochodzą poszkodowani pszczelarze - pan Franz Laimer - wszyscy mają nadzieję, że sprawcy zostaną zidentyfikowani i ukarani. Pszczelarze nie dali się jednak zastraszyć i w przyszłym roku planują wrócić ze swoimi pszczołami do Doliny Passeier, ale tylko razem z odpowiednim monitoringiem.

Opracowano na podstawie:

saldo.bz, Mehrere Millionen tote Bienen, https://salto.bz/de/article/30072024/mehrere-millionen-tote-bienen, Data publikacji: 2024.07.30, Data odczytu: 2024.07.31



Liczba wyświetleń artykułu: 284

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi