Jaki miód udało się zebrać w Nossen w Niemczech w 2024?
Silne przymrozki wiosną nie tylko miały zdecydowany wpływ na zbiory miodu, ale przede wszystkim spowodowały, że w Niemczech w sklepach brakło dwóch odmian miodu – z lipy i robinii.
Jak podaje Steffen Wittig, jeden z pszczelarzy z Nossen - w tym roku (2024) pszczoły chętniej wybierały się na zbieranie nektaru leśnego. Pan Wittig chciał w tym roku po raz pierwszy wyprodukować miód gorczycowy, ale pszczoły nie chciały zbierać tam nektaru. Leśny miód z kolei odznaczał się w tym roku dużą ilością cukru, przez co miód się szybko krystalizuje i twardnieje jeszcze w plastrze miodu. Oczywiście i z takich zbiorów udało się wyprodukować miód, ale jak podaje pszczelarz, w samych plastrach miodu pozostało około 1/3 zbiorów, które umieścił z powrotem w ulach. Pszczoły przenosiły miód leśny i mieszały go z nektarem lipy, koniczyny czy facelii. W ten sposób pszczelarz wyprodukował 400 kg miodu leśnego i 200 kg miodu mieszanego.
Niestety przymrozki wiosenne spowodowały, że nie udało się zebrać nektaru z lipy i robinii. Jak relacjonuje pan Wittig, w tym roku udało się zebrać tylko 15% plonów z robinii. Z kolei z miodu lipowego zrezygnował całkowicie. Jego pszczoły co roku zbierały nektar z lipy w Brandenburgii. W tym roku wcale tam nie pojechał, ponieważ rokowania pogodowe były bardzo złe. W zamian za to udało się wyprodukować 200 kg miodu z chabra bławatka. Pszczoły mogły zbierać nektar z chabrów na polach ekologicznych, co pozwoliło wyrównać braki w miodzie lipowym czy z robinii. Mimo więc wielu problemów pszczelarz jest ogólnie zadowolony z tegorocznych plonów, a ceny jego wyrobów nie uległy zmianie.
Opracowano na podstawie:
- saechsische.de, Wie teuer wird der neue Honig aus Sachsen?, https://www.saechsische.de/wirtschaft/landwirtschaft/extremes-jahr-fuer-die-imker-gibt-es-trotzdem-genug-honig-6045416-plus.html. Data publikacji: 2024.09.17, Data odczytu: 2024.09.19
Liczba wyświetleń artykułu: 61
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!