Portal Pszczelarski

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

ul budowa ula ul Langstroth

Co lepsze na ul: poliuretan czy drewno?

Pszczelarze często zastanawiają się jaki ul będzie dla nich najlepszy: wielkopolski, warszawski a może Dadanta. Oprócz konkretnego rodzaju ula, ważny zdaje się materiał z jakiego jest on wykonany. Na rynku dostępne są ule drewniane, poliuretanowe, czy styropianowe. Przy wyborze tworzywa ważna jest jego waga, wygoda w stosowaniu, konieczność impregnacji i trwałość - ale co z wilgotnością oraz temperaturą?

Co ważne?

Do zapewnienia odpowiednich warunków rodzinie pszczelej oraz jej przetrwania podczas zimy, niezbędne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności w ulu. Oczywiście to zadanie ma zapewnić ul. Ale który materiał zapewnia najbardziej optymalne warunki dla tych niezwykle istotnych parametrów? Na to pytanie odpowiedzi udzielili naukowcy z Narodowego Centrum Badań Rolniczych w Maryland (USA).

Badania

Autorzy podjęli badania nad poziomem izolacji termicznej oraz wilgotności w ulu Langstroth wykonanym z drewna oraz poliuretanu w czasie trwania zimy (grudzień - marzec). Do tego celu wybrali 18 rodzin pszczelich o jednakowej wielkości i będących pod taką samą opieką pszczelarską. 9 rodzin umieszczono w ulu z drewna, kolejne 9 w ulu wykonanym z tworzywa sztucznego. Temperatura i wilgotność były mierzone za pomocą czujników, które zostały zamieszczone pośrodku korpusów.

Wyniki

Okazało się, że w obu typach uli występowały wahania temperatury pomiędzy dniem a nocą, jednak w ulach poliuretanowych ogólna temperatura była wyższa (wynosiła 10,2°C) niż w tych wykonanych z drewna (9,73°C) przy czym warto zaznaczyć, że nie jest to temperatura kłębu, a jedynie wnętrza ula. Na korzyść materiału syntetycznego wskazuje również wilgotność, ponieważ w ulach poliuretanowych odnotowano wyraźnie niższą wilgotność (52,05%) niż w ulach drewnianych (62,50%), co może być związane z tym, że chociaż drewno pochłania wilgoć znajdującą się w powietrzu, to jednak oddaje ją z powrotem przy wyższych temperaturach.

Podsumowanie

Chociaż ule wykonane z drewna są wybierane przez wielu pszczelarzy, zwłaszcza tych ceniących jego naturalność, to jednak w warunkach zimowania pszczół wydaje się, że poliuretan zapewnia lepsze warunki do zimowania pszczół.

Opracowano na podstawie

Alburaki, M., & Corona, M. (2021). Polyurethane honey bee hives provide better winter insulation than wooden hives. Journal of Apicultural Research, 61(2), 190–196. https://doi.org/10.1080/00218839.2021.1999578, Data dostępu: 2024.06.30

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2113

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę