Portal Pszczelarski

Zielarstwo i fitoterapia. Czy studia podyplomowe na tym kierunku to dobry wybór?

Artykuł sponsorowany

Interesuje cię ziołolecznictwo i możliwości, jakie zapewniają terapie naturalne? Bez względu na to, czy jesteś po dietetyce, czy po innym, niezwiązanym w ogóle z tą branżą kierunku - rozważ zielarstwo na studiach podyplomowych. Poznaj najważniejsze informacje.

Co warto wiedzieć o zielarstwie na studiach podyplomowych?

Mówiąc o zielarstwie na studiach podyplomowych, mamy na myśli kierunek, którego pełna nazwa brzmi: Zielarstwo i fitoterapia. To doskonała szansa na zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu zastosowania ziół jako środków leczniczych, metod ich pozyskiwania, a także rozpoznawania ich naturalnego środowiska.

Co istotne, studia podyplomowe mają charakter kwalifikacyjny. Oznacza to, że absolwent zdobywa tytuł zielarz-fitoterapeuta (kod zawodu: 323012) zgodnie z klasyfikacją zawodów i specjalności opracowaną przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Zielarstwo i fitoterapia – komu polecamy studia podyplomowe na tym kierunku?

Zastanawiasz się, czy zielarstwo i fitoterapia to studia podyplomowe dla ciebie? Kierunek jest dedykowany przede wszystkim osobom z wykształceniem wyższym – tytułem licencjata, inżyniera albo magistra. W szczególności polecamy je osobom, które:

  • interesują się tematyką ziołolecznictwa i zielarstwa,
  • zajmują się amatorsko dietetyką i promują zdrowe odżywianie wśród rodziny i znajomych.

Oprócz tego zielarstwo na studiach podyplomowych może przydać się również osobom, które:

  • pracują w uzdrowiskach, ośrodkach turystyki, rekreacji lub odnowy biologicznej, a także w spa,
  • są farmaceutami, dietetykami, masażystami, trenerami, fizjoterapeutami czy nawet lekarzami,
  • ukończyły studia na kierunku zdrowie publiczne,
  • chcą w bliższej lub dalszej przyszłości otworzyć własny sklep ze zdrową żywnością, suplementami diety lub artykułami zielarskimi,
  • pracują w firmach kosmetycznych (w szczególności tych, które oferują kosmetyki naturalne).

Tego nauczysz się na zielarstwie i fitoterapii. Program studiów podyplomowych

Jak widzisz, lista osób, które mogą skorzystać z wiedzy i umiejętności z zakresu zielarstwa zdobytych na studiach podyplomowych, jest całkiem długa. To wszystko za sprawą starannie opracowanego programu podyplomówki, który jest zgodny z przepisami ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce.

Studia podyplomowe trwają 3 semestry i obejmują aż 360 godzin teorii. Słuchacze zapoznają się z takimi zagadnieniami jak:

  • podstawy ziołolecznictwa,
  • drzewa i krzewy lecznicze (botanika farmakologiczna),
  • psychologia pracy z klientem/pacjentem,
  • ocena jakości i utrwalanie ziół,
  • toksykologia ziół,
  • etyka zawodu zielarza i fitoterapeuty,
  • fitoterapia geriatryczna, pediatryczna, weterynaryjna, onkologiczna,
  • aromaterapia i olejki eteryczne,
  • towaroznawstwo zielarskie.

Jeśli chcesz poznać kompletny program kierunku, odwiedź tę stronę: https://studia-online.pl/kursy/4867962. Znajdziesz tam również informacje związane z możliwością ukończenia zielarstwa i fitoterapii na studiach podyplomowych online.



Liczba wyświetleń artykułu: 251

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Chleb na owsiance z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem