Portal Pszczelarski

Miód z Pasieki w Sercu Opola - wyniki analizy pyłkowej

Informacja prasowa z dnia 02.11.2023 - Fundacja Odzyskaj Środowisko

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo opolskie akcja pszczelarska Od pralki do ula Fundacja Odzyskaj Środowisko Państwowy Instytut Badawczy Zakład Pszczelnictwa w Puławach

W lipcu 2023 roku pięć charakterystycznych uli wykonanych z elementów z recyklingu elektroodpadów stanęło na dachu Centrum Usług Publicznych w ramach projektu edukacyjnego „Od pralki do ula”. Pszczoły krainki pod opieką zawodowego pszczelarza Michała Laska „śpiewająco” zdały egzamin na wyborny miejski miód. Czy „złoty nektar” jest zdrowy? Jakie pyłki w sobie zawiera? Czas poznać oficjalne wyniki badań. 

Wielokwiatowy, a jakżeby inaczej!

Wszystkie miody miejskie to miody wielokwiatowe. Pszczoły korzystają z bogactwa roślin w parkach miejskich, ogródkach działkowych, przydomowych balkonach i tarasach. „Pasieki miejskie mają tę przewagę nad ulami na terenach wiejskich, że mamy tutaj do czynienia z dużą bioróżnorodnością roślin, co potwierdzają badania, ale także unikatowy smak i aromat miodów miejskich” – mówi Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko. By sprawdzić jak wygląda baza pożytkowa opolskich krainek, miód trafił do Państwowego Instytutu Badawczego, Zakładu Pszczelnictwa w Puławach.

W Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich stwierdzono, że Miód z Pasieki w Sercu Opola zawiera 315 ziaren pyłku m.in. z wierzby, chabra bławatka, żywokostu, kasztanowca, lipy, śliwy, z największą przewaga kapustowatych (67,6%). Wyniki analizy pyłkowej potwierdzają, że jest to miód wielokwiatowy, dodatkowo doprószony pyłkiem z pierzgi oraz zawierający wziątki spadzi, dzięki czemu ma dodatkowe walory prozdrowotne.

Ule z bębnów, pszczele tańce i recykling

Miejska pasieka z recyklingu to element projektu edukacyjnego. „Bardzo się cieszę, że wyniki badań Zakładu Pszczelnictwa potwierdzają tylko to, co sami mieliśmy okazję stwierdzić podczas uroczystego miodobrania: nasz miód z Pasieki w Sercu Opola jest wyborny w smaku i nie ma sobie równych. Jednocześnie, w czasie różnego rodzaju warsztatów i działań edukacyjnych wspólnie z Fundacją Odzyskaj Środowisko pokazujemy, że świat recyklingu elektroodpadów można w unikatowy sposób połączyć z edukacją o pszczołach i dzikich zapylaczach” – podkreśla Iwona Kowalczuk, Naczelnik Wydziału Gospodarki Odpadami Komunalnymi w Opolu.

Projekt edukacyjny „Od pralki do ula” realizowany jest wspólnie przez Miasto Opole, Fundację Odzyskaj Środowisko, ERP Polska oraz Elektryczne Śmieci

ule z recyklingu elektroodpadów



Liczba wyświetleń artykułu: 1125

Komentarze z forum pszczelarskiego

Kryspin 2024-02-17 16:49:44

Witam. Ja też mam pasiekę w Opolu i to już 50 lat. Gospodarowałem na kilku typach uli w swym życiu od szafkowych po wojnie do ula stojaka wielkoplskiego obecnie. Ale takiej głupoty to jeszcze nie słyszałem że można wykonać ul ze starej pralki, czyli z recyklingu.. Pozdrawiam

blondynekkrk 2024-02-18 10:17:40

Takie rzeczy się dzieją :) Każdy chce się popisać przed drugim... Mimo to najważniejsze w tym wszystkim jest dobro pszczół. Dopóki takie "eksperymenty" nie godzą w pszczoły, to moim zdaniem niech robią. Zawsze mówi się wtedy więcej o pszczołach.

Kryspin 2024-02-19 12:57:17

Witam. Ule wykonane są ze słomy styroduru, drzewa ,ale nie z metalu.Te pokazane ule nie są z recyklingu ,najwyżej mają zewnętrzną powłokę ze blachy z bębna starej pralki.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy