Portal Pszczelarski

Ciasto orzechowe z miodem

Na zdjęciu: ciasto orzechowe z miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód ciasto orzechowe ciasto orzechowe z miodem ciasto z miodem

Na etapie redukcji masy ciała nie zawsze możemy pozwolić sobie choćby na takie ciasto, ale kiedy już osiągniemy cel i nasza waga wskazywała będzie odpowiednią dla nas wartość, takie ciasto będzie znacznie lepszym wyborem niż cokolwiek paczkowanego ze sklepu. Pomijam już dodatek sztucznych składników, ale najważniejsza jest wysoka wartość odżywcza przy niższej wartości energetycznej. Pamiętajmy jednak, że orzechy choć bardzo zdrowe zawierają sporo tłuszczo. I mimo iż są to korzystne kwasy tłuszczowe to będą podnosiły wartość energetyczną diety, dlatego też osoby z nadwagą czy otyłością powinny spożywać je z umiarem.

Składniki:
-
150g ułuskanych orzechów włoskich,
- 100g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 100g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki mleka,
- szczypta soli.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, możemy rozsmarować na niej kroplę oleju.

Orzechy mielimy bądź miksujemy na drobną mączkę.

Mieszamy z mąką, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Jaja roztrzepujemy i łączymy z cukrem i olejem.

Mieszamy razem wszystkie składniki i dodajemy 3 łyżki mleka.

Przekładamy masę do formy i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

3. Słodka sałatka z kurczakiem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

X
Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7695

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Wymiary ramek pszczelich

Sparceta siewna, esparceta siewna - roślina miododajna

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?