Portal Pszczelarski

Grube pszczoły żyją dłużej. Sprawdź, dlaczego!

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Węgrzech pszczelarstwo w Niemczech zimowla

Nowe badania pokazują, jak ważne dla pszczół są proteiny i pyłki kwiatowe i dlaczego te elementy, powinny uzupełniać pożywienie pszczół również w okresie zimowym. 

Choć wiadomo, że pszczelarze powinni dbać o tkankę tłuszczową u pszczół, to najczęściej jest tak, że po okresie produkcji miodu, pszczoły karmione są jedynie cukrem. Na terenie Węgrzech przeprowadzono badania, na podstawie których wiadomo, że ciało tłuszczowe u pszczół jest bardzo ważnym organem, o który należy dbać szczególnie w czasie zimy i przed okresem lęgowym.

Pszczelarze powinni wiedzieć, że okres życia pszczół może trwać nie kilka miesięcy, a wręcz 300 dni. Długość życia pszczół zależy jednak od tego, czy owady otrzymują odpowiednią ilość białka, a ich ciało tłuszczowe jest odpowiednio rozwinięte, by przetrwać zimę.

Dlatego tak istotne jest, by dbać o ciało tłuszczowe u pszczół, ponieważ zdaniem ekspertów organ tłuszczowy u pszczół pełni kilka funkcji, między innymi:

  • magazynuje energię,
  • odtruwa pestycydy,
  • wytwarza hormony,
  • dostarcza materiału budulcowego dla produkcji mleczka pszczelego.

By jednak te funkcje mogły zostać xpełnione, a pszczoły po zimie mogły zapewniać dobre plony, niezbędne jest dostarczenie im odpowiedniej ilości pyłku i protein.

Według Bernharda Heuvela – prezesa Niemieckiego Związku Pszczelarskiego, dbanie o ciało tłuszczowe pszczół może też naturalnie wspomagać owady w walce z różnymi chorobami i pasożytami, a nawet okresami niekorzystnej aury pogodowej.

Z kolei Miklos Sorfozo – inżynier rolnictwa i ekolog z Węgier zwraca uwagę na bardzo ważną rolę pyłku, który zawiera niezbędne dla pszczół witaminy i minerały. Dlatego pszczelarze powinni stosować pasze, które w naturalny sposób mogą być substytutem dla pyłku kwiatowego. Podczas badań z wykorzystaniem takich pasz, odkryto, że pszczoły robotnice żyją dłużej. Dokarmianie taką paszą o składzie zbliżonym do pyłku kwiatowego powinno nastąpić wczesną wiosną, kiedy pszczoły są już gotowe do działania, ale nie znajdują jeszcze naturalnego pożywienia, ponieważ jest zbyt zimno. Kolejną porcję powinny otrzymać na przełomie czerwca i lipca.

Co ważne "grube" pszczoły przestają się rozmnażać we wrześniu, kiedy przechodzą w stan spoczynku zimowego, trwający do połowy stycznia. Natomiast pszczoły, które są "zbyt cienkie" będą się jeszcze rozmnażać przez okres dwóch miesięcy. Mniej więcej tyle potrzebują, aż ich ciało tłuszczowe zostanie odbudowane. By tak się nie działo, należy najpierw podawać pszczołom cukier, potem powoli zacząć wprowadzać pyłek, a jeśli to konieczne to substytut pyłku, w postaci wartościowej paszy.

Netografia

wochenblatt-dlv.de, Fette Bienen leben länger: Tipps für Imker zur Fütterung im Winter, https://www.wochenblatt-dlv.de/feld-stall/tierhaltung/fette-bienen-leben-laenger-tipps-fuer-imker-fuer-fuetterung-winter-574421, Data publikacji: 2023.10.09, Data odczytu: 2023.10.10.



Liczba wyświetleń artykułu: 472

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie