Portal Pszczelarski

Grube pszczoły żyją dłużej. Sprawdź, dlaczego!

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Węgrzech pszczelarstwo w Niemczech zimowla

Nowe badania pokazują, jak ważne dla pszczół są proteiny i pyłki kwiatowe i dlaczego te elementy, powinny uzupełniać pożywienie pszczół również w okresie zimowym. 

Choć wiadomo, że pszczelarze powinni dbać o tkankę tłuszczową u pszczół, to najczęściej jest tak, że po okresie produkcji miodu, pszczoły karmione są jedynie cukrem. Na terenie Węgrzech przeprowadzono badania, na podstawie których wiadomo, że ciało tłuszczowe u pszczół jest bardzo ważnym organem, o który należy dbać szczególnie w czasie zimy i przed okresem lęgowym.

Pszczelarze powinni wiedzieć, że okres życia pszczół może trwać nie kilka miesięcy, a wręcz 300 dni. Długość życia pszczół zależy jednak od tego, czy owady otrzymują odpowiednią ilość białka, a ich ciało tłuszczowe jest odpowiednio rozwinięte, by przetrwać zimę.

Dlatego tak istotne jest, by dbać o ciało tłuszczowe u pszczół, ponieważ zdaniem ekspertów organ tłuszczowy u pszczół pełni kilka funkcji, między innymi:

  • magazynuje energię,
  • odtruwa pestycydy,
  • wytwarza hormony,
  • dostarcza materiału budulcowego dla produkcji mleczka pszczelego.

By jednak te funkcje mogły zostać xpełnione, a pszczoły po zimie mogły zapewniać dobre plony, niezbędne jest dostarczenie im odpowiedniej ilości pyłku i protein.

Według Bernharda Heuvela – prezesa Niemieckiego Związku Pszczelarskiego, dbanie o ciało tłuszczowe pszczół może też naturalnie wspomagać owady w walce z różnymi chorobami i pasożytami, a nawet okresami niekorzystnej aury pogodowej.

Z kolei Miklos Sorfozo – inżynier rolnictwa i ekolog z Węgier zwraca uwagę na bardzo ważną rolę pyłku, który zawiera niezbędne dla pszczół witaminy i minerały. Dlatego pszczelarze powinni stosować pasze, które w naturalny sposób mogą być substytutem dla pyłku kwiatowego. Podczas badań z wykorzystaniem takich pasz, odkryto, że pszczoły robotnice żyją dłużej. Dokarmianie taką paszą o składzie zbliżonym do pyłku kwiatowego powinno nastąpić wczesną wiosną, kiedy pszczoły są już gotowe do działania, ale nie znajdują jeszcze naturalnego pożywienia, ponieważ jest zbyt zimno. Kolejną porcję powinny otrzymać na przełomie czerwca i lipca.

Co ważne "grube" pszczoły przestają się rozmnażać we wrześniu, kiedy przechodzą w stan spoczynku zimowego, trwający do połowy stycznia. Natomiast pszczoły, które są "zbyt cienkie" będą się jeszcze rozmnażać przez okres dwóch miesięcy. Mniej więcej tyle potrzebują, aż ich ciało tłuszczowe zostanie odbudowane. By tak się nie działo, należy najpierw podawać pszczołom cukier, potem powoli zacząć wprowadzać pyłek, a jeśli to konieczne to substytut pyłku, w postaci wartościowej paszy.

Netografia

wochenblatt-dlv.de, Fette Bienen leben länger: Tipps für Imker zur Fütterung im Winter, https://www.wochenblatt-dlv.de/feld-stall/tierhaltung/fette-bienen-leben-laenger-tipps-fuer-imker-fuer-fuetterung-winter-574421, Data publikacji: 2023.10.09, Data odczytu: 2023.10.10.



Liczba wyświetleń artykułu: 1052

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Różowe stringi z miodem