Portal Pszczelarski

Grube pszczoły żyją dłużej. Sprawdź, dlaczego!

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Węgrzech pszczelarstwo w Niemczech zimowla

Nowe badania pokazują, jak ważne dla pszczół są proteiny i pyłki kwiatowe i dlaczego te elementy, powinny uzupełniać pożywienie pszczół również w okresie zimowym. 

Choć wiadomo, że pszczelarze powinni dbać o tkankę tłuszczową u pszczół, to najczęściej jest tak, że po okresie produkcji miodu, pszczoły karmione są jedynie cukrem. Na terenie Węgrzech przeprowadzono badania, na podstawie których wiadomo, że ciało tłuszczowe u pszczół jest bardzo ważnym organem, o który należy dbać szczególnie w czasie zimy i przed okresem lęgowym.

Pszczelarze powinni wiedzieć, że okres życia pszczół może trwać nie kilka miesięcy, a wręcz 300 dni. Długość życia pszczół zależy jednak od tego, czy owady otrzymują odpowiednią ilość białka, a ich ciało tłuszczowe jest odpowiednio rozwinięte, by przetrwać zimę.

Dlatego tak istotne jest, by dbać o ciało tłuszczowe u pszczół, ponieważ zdaniem ekspertów organ tłuszczowy u pszczół pełni kilka funkcji, między innymi:

  • magazynuje energię,
  • odtruwa pestycydy,
  • wytwarza hormony,
  • dostarcza materiału budulcowego dla produkcji mleczka pszczelego.

By jednak te funkcje mogły zostać xpełnione, a pszczoły po zimie mogły zapewniać dobre plony, niezbędne jest dostarczenie im odpowiedniej ilości pyłku i protein.

Według Bernharda Heuvela – prezesa Niemieckiego Związku Pszczelarskiego, dbanie o ciało tłuszczowe pszczół może też naturalnie wspomagać owady w walce z różnymi chorobami i pasożytami, a nawet okresami niekorzystnej aury pogodowej.

Z kolei Miklos Sorfozo – inżynier rolnictwa i ekolog z Węgier zwraca uwagę na bardzo ważną rolę pyłku, który zawiera niezbędne dla pszczół witaminy i minerały. Dlatego pszczelarze powinni stosować pasze, które w naturalny sposób mogą być substytutem dla pyłku kwiatowego. Podczas badań z wykorzystaniem takich pasz, odkryto, że pszczoły robotnice żyją dłużej. Dokarmianie taką paszą o składzie zbliżonym do pyłku kwiatowego powinno nastąpić wczesną wiosną, kiedy pszczoły są już gotowe do działania, ale nie znajdują jeszcze naturalnego pożywienia, ponieważ jest zbyt zimno. Kolejną porcję powinny otrzymać na przełomie czerwca i lipca.

Co ważne "grube" pszczoły przestają się rozmnażać we wrześniu, kiedy przechodzą w stan spoczynku zimowego, trwający do połowy stycznia. Natomiast pszczoły, które są "zbyt cienkie" będą się jeszcze rozmnażać przez okres dwóch miesięcy. Mniej więcej tyle potrzebują, aż ich ciało tłuszczowe zostanie odbudowane. By tak się nie działo, należy najpierw podawać pszczołom cukier, potem powoli zacząć wprowadzać pyłek, a jeśli to konieczne to substytut pyłku, w postaci wartościowej paszy.

Netografia

wochenblatt-dlv.de, Fette Bienen leben länger: Tipps für Imker zur Fütterung im Winter, https://www.wochenblatt-dlv.de/feld-stall/tierhaltung/fette-bienen-leben-laenger-tipps-fuer-imker-fuer-fuetterung-winter-574421, Data publikacji: 2023.10.09, Data odczytu: 2023.10.10.



Liczba wyświetleń artykułu: 659

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową