Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie 2023

wydarzenie pszczelarskie 2023 Lublin Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie Aneta Ptaszyńska Mirosław Worobik Jarosław Stępień Elżbieta Wróbel Tomasz Kędziora Anna Korbus

Pszczelarskiej w Lublinie to nowe wydarzenie organizowane wspólnie przez Archidiecezję Lubelską oraz Centrum Spotkania Kultur w Lublinie. Pierwsza edycja Festiwalu, dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego odbędzie się w terminie 28-30.09.2023. Festiwal nawiązuje do tożsamości regionu lubelskiego, historycznie i współcześnie wykazującego silne zakorzenienie w kulturze i codzienności wsi. Głównym celem Festiwalu jest prezentacja w sposób wielowymiarowy i interaktywny historii pszczelarstwa od czasów pierwotnych gospodarek pasiecznych do współczesnych inicjatyw w obrębie zrównoważonego rozwoju. Pierwsza edycja skupi uwagę odbiorców programu na dziedzictwie historyczno-kulturowym regionu lubelskiego – kolebki pszczelarstwa polskiego.

W ramach wydarzenia odbędą się: wystawy, warsztaty, pokazy VR, pokazy filmowe, koncerty, spotkania autorskie i rozmowy, targi produktów naturalnych.

Program wydarzenia pn. Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie 2023

28.09.2023 r. (czwartek) CSK Lublin

16:30 - spacer z dr hab. Anetą Ptaszyńską, prof. UMCS, Pszczoły, rośliny miododajne. Start przy Placu Teatralnym (obowiązują zapisy)

17:00 - Pokazy VR - Budowa Pszczoły

20:00 - Koncert - Kolektyw Złodzieje Miodu (obowiązują zapisy)

 

30.09.2023 r. (sobota) Pszczela Wola

12:30 - Mirosław Worobik - Podstawowe prace pszczelarze - zbijanie ramek, drutowanie, wtapianie węzy. Przegląd rodziny pszczelej

13:30 - Jarosław Stępień - Tworzenie mieszanki roślin miododajnych

14:00 - Elżbieta Wróbel - Wyrób całusków pszczelowolskich (produkt regionalny)

14:30 - Tomasz Kędziora, Mirosław Worobik - Pokaz miodobrania (Inkubator pszczelarstwa) - odsklepianie, odwirowywanie i postępowanie z miodem w pracowni pasiecznej

15:00 - Anna Korbus - Wyrób świec woskowych z węzy

15:30 - Jarosław Stępień - Rozpoznawanie roślin miododajnych rosnących na terenie ZSR CKZ w Pszczelej Woli

16:30 - Anna Korbus - Pokaz wylewu świec woskowych przy użyciu form silikonowych

17:00 - Otwarcie wystawy plenerowej - prezentacja, ognisko i degustacja produktów pszczelich

 

Oficjalny plakat wydarzenia

Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie 2023 plakat

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 482

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Żurawina z miodem i wanilią

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową