Portal Pszczelarski

Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie 2023

wydarzenie pszczelarskie 2023 Lublin Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie Aneta Ptaszyńska Mirosław Worobik Jarosław Stępień Elżbieta Wróbel Tomasz Kędziora Anna Korbus

Pszczelarskiej w Lublinie to nowe wydarzenie organizowane wspólnie przez Archidiecezję Lubelską oraz Centrum Spotkania Kultur w Lublinie. Pierwsza edycja Festiwalu, dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego odbędzie się w terminie 28-30.09.2023. Festiwal nawiązuje do tożsamości regionu lubelskiego, historycznie i współcześnie wykazującego silne zakorzenienie w kulturze i codzienności wsi. Głównym celem Festiwalu jest prezentacja w sposób wielowymiarowy i interaktywny historii pszczelarstwa od czasów pierwotnych gospodarek pasiecznych do współczesnych inicjatyw w obrębie zrównoważonego rozwoju. Pierwsza edycja skupi uwagę odbiorców programu na dziedzictwie historyczno-kulturowym regionu lubelskiego – kolebki pszczelarstwa polskiego.

W ramach wydarzenia odbędą się: wystawy, warsztaty, pokazy VR, pokazy filmowe, koncerty, spotkania autorskie i rozmowy, targi produktów naturalnych.

Program wydarzenia pn. Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie 2023

28.09.2023 r. (czwartek) CSK Lublin

16:30 - spacer z dr hab. Anetą Ptaszyńską, prof. UMCS, Pszczoły, rośliny miododajne. Start przy Placu Teatralnym (obowiązują zapisy)

17:00 - Pokazy VR - Budowa Pszczoły

20:00 - Koncert - Kolektyw Złodzieje Miodu (obowiązują zapisy)

 

30.09.2023 r. (sobota) Pszczela Wola

12:30 - Mirosław Worobik - Podstawowe prace pszczelarze - zbijanie ramek, drutowanie, wtapianie węzy. Przegląd rodziny pszczelej

13:30 - Jarosław Stępień - Tworzenie mieszanki roślin miododajnych

14:00 - Elżbieta Wróbel - Wyrób całusków pszczelowolskich (produkt regionalny)

14:30 - Tomasz Kędziora, Mirosław Worobik - Pokaz miodobrania (Inkubator pszczelarstwa) - odsklepianie, odwirowywanie i postępowanie z miodem w pracowni pasiecznej

15:00 - Anna Korbus - Wyrób świec woskowych z węzy

15:30 - Jarosław Stępień - Rozpoznawanie roślin miododajnych rosnących na terenie ZSR CKZ w Pszczelej Woli

16:30 - Anna Korbus - Pokaz wylewu świec woskowych przy użyciu form silikonowych

17:00 - Otwarcie wystawy plenerowej - prezentacja, ognisko i degustacja produktów pszczelich

 

Oficjalny plakat wydarzenia

Festiwal Kultury Pszczelarskiej w Lublinie 2023 plakat

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1627

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

VIII Świętokrzyskie Święto Pszczoły

II edycja badań nad zadrzechnią fioletową

Honey, honey - warsztaty pszczelarskie w Warszawie 2017

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową