Portal Pszczelarski

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Na zdjęciu zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach. Autorka zdjęcia: Marta Stachowiak Źródło zdjęcia: My Sweet Morning

przepis z miodem miód miód wielokwiatowy cukierki z miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Mój pomysł na trzy wersje zdrowych cukierków z miodem.

Wersja 1: Kokos z żurawinką
- garść żurawiny,
- 3 łyżki kokosu,
- łyżeczka oliwy,
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego

Wersja 2: Ciasteczkowe migdałki
- 4 małe herbatniki,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- łyżeczka oliwy,
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego

Wersja 3: Cynamonowy słonecznik
-
łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki słonecznika,
- łyżeczka oliwy,
- 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego

Jak robimy?
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Zależnie od wersji wrzucamy: kokos/migdały/słonecznik i dosłownie minutkę prażymy.

Następnie dodajemy drugi składnik, a na koniec miodek. Dokładnie mieszamy, chwilkę prażymy (do roztopienia miodu) i przelewamy na folię spożywczą formując placki.

Wkładamy na 10 minut do lodówki.

Jak zastygnie to kroimy lub łamiemy na kawałki. Smacznego kochani!

Porady i wskazówki:
- Folia spożywcza trochę się podkurczy pod wpływem karmelu ale bez obaw - nie przyklei się. Jest do tego celu najlepsza - łatwo od niej odkleić masę. Nie radzę wylewać na talerz czy inne naczynie.
- Wyczyśćcie od razu patelnię - inaczej późniejsze potrawy będą miały karmelowe smaki, co niekoniecznie pożądane jest np. w jajecznicy :P Najlepiej zalać patelnię wodą i podgrzać. Wylać i wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Przepis na zdrowe cukierki z miodem karmelki

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Krem bananowo-owsiany z miodem

2. Miód z dziką różą

3. Naleśniki bananowe z miodem

4. Dyniowe drożdżowe z awokado

5. Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

6. Puszysty omlet z bananami

7. Miodowa owsianka

8. Serniczki z malinami i miodem

9. Placki z borówkami, miodem i cytryną

10. Marchewkowe naleśniki z miodem

11. Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

12. Banan w cieście

13. Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

14. Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

15. Tosty na słodko

16. Plackowe brownie z cukinią i miodem

17. Placki bananowo-owsiane z miodem 

18. Puchowa owsianka na różanym mleku 

19. Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem 

20. Pancakes cytrynowe z miodem 

21. Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

22. Lawendowe ciasto dyniowe

23. Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

24. Omlet z ananasem, czekoladą i miodem

25. Racuchy z bananami i miodem

Odwiedź również mój blog: My Sweet Morning

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9394

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin 2014-02-21 11:33:29

I jak tu się odchudzać?:)



  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Ryż cytrynowy z miodem

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Marlenka - ciasto z miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem