Portal Pszczelarski

Matki, odkłady i pakiety pszczele w 2014 roku

Na zdjęciu: matka pszczela i pszczoły robotnice. Źródło zdjęcia: beeinformed.org/wp-content/uploads/2012/04/IMG_9810-CE.jpg

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich Agencja Rynku Rolnego ARR zakup pszczół refundacja na zakup pszczół refundacja na zakup matek pszczelich refundacja na zakup pakietów pszczelich refundacja na zakup odkładów pszczelich pasieka hodowlana

Matki, odkłady i pakiety pszczele w 2014 roku

W 2014 roku na zakup matek, odkładów i pakietów pszczelich można uzyskać refundację w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” 2014/2015. Na ten cel można uzyskać refundację w wysokości kosztów netto poniesionych na zakup pszczół.

Refundacji w ramach „Wsparcia rynku produktów pszczelich” podlega zakup matek pszczelich (nieunasiennionych bądź unasiennionych naturalnie lub sztucznie) ze sprawdzonym czerwieniem pochodzących z linii hodowlanych pszczół, dla których prowadzone są księgi lub rejestry. Refundacji podlegają również pakiety i odkłady pszczele, dokonane wyłącznie na potrzeby gospodarstw pasiecznych, posiadających weterynaryjny numer identyfikacyjny lub wpisanych do rejestru PLW.

Aby otrzymać refundację na zakup matek pszczelich, pakietów i odkładów, trzeba dokonywać zakupu w ściśle określonych miejscach. Matki pszczele należy kupować w pasiekach hodowlanych, będących pod oceną prowadzoną przez podmiot upoważniony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także posiadających zaświadczenie weterynaryjne o stanie zdrowia pszczół w pasiece.

Natomiast zakup pakietów i odkładów będzie refundowany pod warunkiem, że zostaną one kupione w pasiekach realizujących programy hodowlane dla linii hodowlanych, dla których prowadzone są księgi lub rejestry i które posiadają zaświadczenie weterynaryjne o stanie zdrowia pszczół w pasiece. Można też dokonać zakupu w pasiekach rekomendowanych przez podmiot upoważniony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi, które posiadają weterynaryjny numer identyfikacyjny lub są wpisane do rejestru powiatowego lekarza weterynarii i posiadają zaświadczenie weterynaryjne o stanie zdrowia pszczół w pasiece.

Opracowano na podstawie:
Realizacja mechanizmu WPR – Wsparcie rynku produktów pszczelich, www.arr.gov.pl, 1.11.2014 r.

Zobacz również:

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto księgi - matki pszczele 2015

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto rejestry - matki pszczele 2015

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto rejestry - matki pszczele 2014

Wykaz linii hodowlanych pszczół dla których otwarto księgi - matki pszczele 2014

 

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5430

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Ciasteczka lekko miodowe

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie