Portal Pszczelarski

Skrzydełka z miodem i chili

Na zdjęciu skrzydełka z miodem i chili. Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu

przepis z miodem miód skrzydełka z miodem obiad z miodem

Znakomite, pikantno-słodko-słone skrzydełka idealne na mecz, imprezę, wieczorne pogaduchy lub po prostu obiad:-) . Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki na 2-3 porcje:
- 1 kg skrzydełek,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- przyprawy: chili, sól.

Wykonanie:
Umyj porządnie skrzydełka, po czym odetnij ostrym nożem ich najmniejszą część. Tak przygotowane przetnij jeszcze na pół. Wrzuć do miski, w której będziesz je marynować. Na skrzydełka wlej miód oraz sos sojowy. Posiekaj bardzo drobno czosnek lub przepuść przez praskę i dodaj do skrzydełek. Dorzuć przyprawy w ilości, w jakiej potrzebujesz, zwłaszcza chili. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i odłóż na godzinę.

Po upływie tego czasu rozgrzej dobrze olej na patelni i smaż skrzydełka na większym ogniu przez ok. 5-7 minut. Przewracaj je często. Później zmniejsz ogień i dolej wino. Niech skrzydełka duszą się do miękkości.

Świetne na ciepło i na zimno, choć ja zawsze wybiorę wersję na ciepło :-).

Smacznego:-)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

2. Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

3. Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

4. Szaszłyki z marynatą miodową

Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6020

Komentarze z forum pszczelarskiego

pszczelarka78 2014-01-09 23:32:54

Wyglądają apetycznie!

blondynekkrk 2017-07-30 08:30:27

Skrzydełek z grilla jeszcze nie próbowałem, ale karkóweczka i rybka są wyśmienite, właśnie z miodem!



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele