Skrzydełka z miodem i chili
Znakomite, pikantno-słodko-słone skrzydełka idealne na mecz, imprezę, wieczorne pogaduchy lub po prostu obiad:-) . Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 kg skrzydełek,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- przyprawy: chili, sól.
Wykonanie:
Umyj porządnie skrzydełka, po czym odetnij ostrym nożem ich najmniejszą część. Tak przygotowane przetnij jeszcze na pół. Wrzuć do miski, w której będziesz je marynować. Na skrzydełka wlej miód oraz sos sojowy. Posiekaj bardzo drobno czosnek lub przepuść przez praskę i dodaj do skrzydełek. Dorzuć przyprawy w ilości, w jakiej potrzebujesz, zwłaszcza chili. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj i odłóż na godzinę.
Po upływie tego czasu rozgrzej dobrze olej na patelni i smaż skrzydełka na większym ogniu przez ok. 5-7 minut. Przewracaj je często. Później zmniejsz ogień i dolej wino. Niech skrzydełka duszą się do miękkości.
Świetne na ciepło i na zimno, choć ja zawsze wybiorę wersję na ciepło :-).
Smacznego:-)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem
2. Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym
3. Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym
4. Szaszłyki z marynatą miodową
Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu
Liczba wyświetleń artykułu: 7146
Komentarze z forum pszczelarskiego
pszczelarka78 2014-01-09 23:32:54
blondynekkrk 2017-07-30 08:30:27