Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne Powiatu Tarnowskiego 2023

Informacja prasowa z dnia 2023.08.24 otrzymana od Kreator Treści

pszczelarstwo małopolskie wydarzenie pszczelarskie sierpień 2023 2023 Tarnowska Organizacja Turystyczna

"Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne Powiatu Tarnowskiego" - tak brzmi projekt, który będzie realizowany przez Tarnowską Organizację Turystyczną w trakcie dożynek powiatowych na rynku w Ryglicach w niedzielę, 27 sierpnia 2023 r. (start o godz. 14:00). Bez wątpienia warto odwiedzić strefę miodem płynącą.

Podczas dożynek w Ryglicach powstanie specjalna strefa składająca się z stoisk wystawienniczych, warsztatowych i edukacyjnych z udziałem pszczelarzy oraz Tarnowskiej Organizacji Turystycznej. Będą pokazy kulinarne przedstawiające, jak można wykorzystać miód w kuchni. Przewidzieliśmy też stoisko informacyjne, na którym zostaną przeprowadzone warsztaty – tłumaczą inicjatorzy przedsięwzięcia z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Degustacje i edukacja kulinarna, to jedno, natomiast równie ważnym aspektem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na jakże istotną rolę pszczół i dziko żyjących zapylaczy oraz na problemy, z jakimi zmagają się te pożyteczne owady.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak bogaty mamy region, jeśli chodzi o pasieki i wytwarzane miody. Chcemy przybliżyć pracę pszczelarza i uświadomić mieszkańców regionu o ważnej roli bezpośrednich zakupów miodu od lokalnych pszczelarzy. Konsekwencje spadku populacji pszczół boleśnie odczujemy. Dlatego musimy też dbać o rośliny miododajne i ich nasadzenia – dodają członkowie Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Wydarzenie jest elementem szerszego projektu, w ramach którego przewidziano jeszcze wykonanie nasadzenia co najmniej 100 roślin (drzew, krzewów etc.) miododajnych w przestrzeni publicznej gminy Ryglice i opracowanie filmiku z nasadzeń promującego potrzebę ochrony zapylaczy. Wcześniej zorganizowano warsztaty dla dzieci. Zajęcia miały miejsce w pasiece społecznej przy Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej. Podczas spotkania uwrażliwiano uczniów na temat roli i znaczenia pszczół dla ludzi oraz całego środowiska.



Liczba wyświetleń artykułu: 231

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego