Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne Powiatu Tarnowskiego 2023

Informacja prasowa z dnia 2023.08.24 otrzymana od Kreator Treści

pszczelarstwo małopolskie wydarzenie pszczelarskie sierpień 2023 2023 Tarnowska Organizacja Turystyczna

"Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne Powiatu Tarnowskiego" - tak brzmi projekt, który będzie realizowany przez Tarnowską Organizację Turystyczną w trakcie dożynek powiatowych na rynku w Ryglicach w niedzielę, 27 sierpnia 2023 r. (start o godz. 14:00). Bez wątpienia warto odwiedzić strefę miodem płynącą.

Podczas dożynek w Ryglicach powstanie specjalna strefa składająca się z stoisk wystawienniczych, warsztatowych i edukacyjnych z udziałem pszczelarzy oraz Tarnowskiej Organizacji Turystycznej. Będą pokazy kulinarne przedstawiające, jak można wykorzystać miód w kuchni. Przewidzieliśmy też stoisko informacyjne, na którym zostaną przeprowadzone warsztaty – tłumaczą inicjatorzy przedsięwzięcia z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Degustacje i edukacja kulinarna, to jedno, natomiast równie ważnym aspektem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na jakże istotną rolę pszczół i dziko żyjących zapylaczy oraz na problemy, z jakimi zmagają się te pożyteczne owady.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak bogaty mamy region, jeśli chodzi o pasieki i wytwarzane miody. Chcemy przybliżyć pracę pszczelarza i uświadomić mieszkańców regionu o ważnej roli bezpośrednich zakupów miodu od lokalnych pszczelarzy. Konsekwencje spadku populacji pszczół boleśnie odczujemy. Dlatego musimy też dbać o rośliny miododajne i ich nasadzenia – dodają członkowie Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Wydarzenie jest elementem szerszego projektu, w ramach którego przewidziano jeszcze wykonanie nasadzenia co najmniej 100 roślin (drzew, krzewów etc.) miododajnych w przestrzeni publicznej gminy Ryglice i opracowanie filmiku z nasadzeń promującego potrzebę ochrony zapylaczy. Wcześniej zorganizowano warsztaty dla dzieci. Zajęcia miały miejsce w pasiece społecznej przy Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej. Podczas spotkania uwrażliwiano uczniów na temat roli i znaczenia pszczół dla ludzi oraz całego środowiska.



Liczba wyświetleń artykułu: 376

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie