Portal Pszczelarski

Niemieccy pszczelarze chwalą rok 2023. Dlaczego w tym roku zbiory będą lepsze niż w poprzednich latach?

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech zbiory miodu miód z Niemiec niemiecki miód

Jak wynika z danych, zebranych z całego terytorium Niemiec, już wioną pszczelarze w Niemczech zebrali znacznie więcej miodu, niż w poprzednich latach. Według danych zebranych przez specjalistyczny ośrodek do spraw pszczół i pszczelarstwa w Mayen, średnio na każdą rodzinę pszczół zebrano 18,4 kilograma, co oznacza około 3,1 kilograma więcej niż wynosiła średnia z poprzednich lat.

Na początku roku pogoda nie dopisywała, a pszczoły z powodu wysokich opadów deszczu pozostawały w ulach, dlatego początki zbiorów nie były udane. Dla porównania instytut podaje, że w zeszłym roku w tym samym czasie liczba przekraczała 20 kilogramów miodu. Jak więc relacjonuje również Christoph Otten kierownik specjalistycznego ośrodka rok pszczeli rozpoczął się późno, ale potem dzięki pogodzie pszczoły znalazły dużo nektaru i mogły zacząć produkować więcej miodu.

Szacuje się, że w Niemczech istnieje około 1,1 miliona rodzin pszczelich i 170 000 pszczelarzy. Z czego 6400 wzięło udział w tym badaniu, które swoim zasięgiem objęło zbiory wiosenne trwające do połowy czerwca. Najlepsze plony uzyskali pszczelarze ze wschodnich Niemiec z rejonów Szlezwik – Holsztyn, Saksonii – Anhalt, Meklemburgii i Turyngii, gdzie zbiory szczególnie były obfite i wyniosły aż 28 kilogramów.

Netografia

zdf.de, Warum die Honigernte 2023 gut ausfällt, https://www.zdf.de/nachrichten/panorama/honig-ernte-bienen-imker-erfolg-100.html, Data publikacji: 2023.07.29, Data odczytu: 2023.07.29



Liczba wyświetleń artykułu: 587

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Kwas szczawiowy - lek na warrozę

Korkowiec amurski – roślina miododajna

Do czego wykorzystuje się wosk pszczeli?

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową