Portal Pszczelarski

Projekt ustawy o odbudowie zasobów przyrodniczych przyjęty przez Komisję Europejską 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Belgii odbudowa zasobów przyrodniczych Parlament Europejski

W środę 13 lipca 2023 roku Parlament Europejski zatwierdził przedstawiony przez Komisję Europejską projekt ustaw o odbudowie zasobów przyrodniczych. Projekt został przyjęty niewielką liczbą głosów, bo zaledwie 336 posłów głosowało za przyjęciem ustawy, a ostateczna wersja projektu ma zostać przyjęta po przerwie wakacyjnej. Wtedy bowiem ruszą negocjacje między Parlamentem, Radą Europejską i Komisją Europejską.

Zgodnie ze zdaniem Komisji Europejskiej istotna jest odbudowa ekosystemów, które dziś mogą stanowić skuteczne narzędzie do walki ze zmianami klimatycznymi i utratą różnorodności biologicznej. Dlatego autorzy ustawy planują, by do 2030 roku co najmniej 20 procent obszarów morskich i lądowych w całej Unii Europejskiej została objęta odbudową zasobów przyrodniczych. Ustawa jednak budzi spory sprzeciw wielu partii również z Polski (dlatego 300 posłów głosowało przeciw jej wprowadzeniu), ponieważ według nich wraz z przyjęciem ustawy zachodzi ryzyko zagrożenia bezpieczeństwa gospodarki żywieniowej. Kwestią sporną są między innymi użytki rolne, które także miały być objęte tą ustawą. Europosłowie obawiają się, że zagospodarowanie terenów rolnych zgodnie z ustawą wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo gospodarki żywieniowej w całej Europie. Jak jednak przekonują autorzy to mylne stwierdzenie, ponieważ obszary rolne mają być tylko wzbogacone o takie elementy jak żywopłoty czy drzewa. Jednakże, by mieć pewność, że ustawa jest dobrym rozwiązaniem, Parlament Europejski warunkuje jej przyjęcie, przedstawieniem przez Komisję Europejską danych o warunkach niezbędnych do zapewnienia długoterminowego bezpieczeństwa gospodarki żywnościowej.

Jeśli ustawa wejdzie w życie, będzie obowiązywać na terenie każdego kraju członkowskim Unii Europejskiej, również Polski.

Bibliografia

bienenjournal.de, EU-Parlament stimmt für Wiederherstellung der Natur, https://www.bienenjournal.de/news/meldungen/eu-parlament-stimmt-fuer-wiederherstellung-der-natur/ Data publikacji: 2023.07.14, Data odczytu: 2023.07.25



Liczba wyświetleń artykułu: 424

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami