Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

My dla pszczół - akcja pszczelarska w Austrii 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Austrii akcja pszczelarska My dla pszczół

To nie jest pierwsza taka akcja w Dolnej Austrii. Już w 2022 roku prowadzono bowiem kampanię "My dla pszczół". W 2023 roku zorganizowano ją ponownie, w celu ochrony różnorodności biologicznej, także tych dzikich pszczół. Kampania ta jest popierana przez Izbę Handlową Dolnej Austrii i ma na uwadze propagowanie większej świadomości wśród społeczeństwa na temat przydatności pszczół w ekosystemie. 

W tym celu na terenie Izby Handlowej Dolnej Austrii postawiono trzy ule i stworzono pas z kwiatami. W przyszłości planowane jest także ustawienie tablic informujących o znaczeniu pszczół w życiu każdego człowieka.

Projekt ten już w zeszłym roku odniósł wielki sukces. Oprócz tablic, "my dla pszczół", ustawianych przez rolników, stworzono dodatkowo 400 000 metrów kwadratowych łąk, które stanowią źródło pożywienia dla hodowlanych, ale też dzikich pszczół.

Bibliografia

stadtlandzeitung.com Razem dla pszczół i różnorodności biologicznej w Dolnej Austrii, https://stadtlandzeitung.com/gemeinsam-fuer-bienen-und-die-artenvielfalt-in-noe/, Data publikacji: 2023.07.24, Data odczytu: 2023.07.24



Liczba wyświetleń artykułu: 155

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie