Portal Pszczelarski

My dla pszczół - akcja pszczelarska w Austrii 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Austrii akcja pszczelarska My dla pszczół

To nie jest pierwsza taka akcja w Dolnej Austrii. Już w 2022 roku prowadzono bowiem kampanię "My dla pszczół". W 2023 roku zorganizowano ją ponownie, w celu ochrony różnorodności biologicznej, także tych dzikich pszczół. Kampania ta jest popierana przez Izbę Handlową Dolnej Austrii i ma na uwadze propagowanie większej świadomości wśród społeczeństwa na temat przydatności pszczół w ekosystemie. 

W tym celu na terenie Izby Handlowej Dolnej Austrii postawiono trzy ule i stworzono pas z kwiatami. W przyszłości planowane jest także ustawienie tablic informujących o znaczeniu pszczół w życiu każdego człowieka.

Projekt ten już w zeszłym roku odniósł wielki sukces. Oprócz tablic, "my dla pszczół", ustawianych przez rolników, stworzono dodatkowo 400 000 metrów kwadratowych łąk, które stanowią źródło pożywienia dla hodowlanych, ale też dzikich pszczół.

Bibliografia

stadtlandzeitung.com Razem dla pszczół i różnorodności biologicznej w Dolnej Austrii, https://stadtlandzeitung.com/gemeinsam-fuer-bienen-und-die-artenvielfalt-in-noe/, Data publikacji: 2023.07.24, Data odczytu: 2023.07.24



Liczba wyświetleń artykułu: 684

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich