Portal Pszczelarski

Niemieccy pszczelarze coraz bardziej odczuwają skutki wojny cenowej na rynku światowym 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech Niemieckie Stowarzyszenie Zawodowych i Komercyjnych Pszczelarzy Annette Seehaus-Arnold cena miodu niemiecki miód miód z Niemiec miód z Chin miód z Turcji

Według Annette Seehaus-Arnold prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Zawodowych i Komercyjnych Pszczelarzy (DBIB) interesy niemieckich pszczelarzy coraz bardziej cierpią z powodu skutków wojny cenowej na światowym rynku miodu.

Mimo tego, że ceny miodów wzrosły od 10 do 20 procent w stosunku do poprzednich lat, to i tak nie są w stanie one pokryć całkowitych kosztów, jakie ponoszą pszczelarze w związku z produkcją i sprzedażą miodu. Powodem tej sytuacji jest wzrost między innymi cen szkła, cukru do karmienia pszczół, ale też zawirowania na rynku cen paliw czy wyższe koszty, związane z zatrudnianiem personelu. Dlatego 500 gram miodu wyprodukowanego w Niemczech kosztuje około 10-15 Euro, a dużą konkurencją są miody sprowadzane z Turcji czy z Chin, na które coraz częściej decydują się niemieccy konsumenci.

Bibliografia

n-tv.de, Niemieccy pszczelarze coraz bardziej cierpią z powodu wojny cenowej na rynku światowym, https://www.n-tv.de/ticker/Deutsche-Imker-leiden-zunehmend-unter-dem-Preiskampf-am-Weltmark-article24283277.html, Data publikacji: 2023.07.25. Data odczytu: 2023.07.25



Liczba wyświetleń artykułu: 1387

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Pasta miodowo-miętowa

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie