Portal Pszczelarski

Pająk kwietnik zaatakował pszczoły w Unnie (Niemcy) 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech kwietnik Misumena vatia

Ta historia pokazuje, że nie tylko przybywające z Azji szerszenie stanowią realne zagrożenie dla pszczół. Także pająki, a w szczególności, przypominający swoją budową kraba pająk kwietnik jest bardzo groźny dla pszczelarzy. Pewien pszczelarz hobbysta mieszkający w niemieckim mieście Unna pewnego ranka odkrył, że właśnie pająk kwietnik zaatakował jego pszczoły.

To pająki, które odwiedzają także polskie ogrody. Te pająki potrafią jak kameleony zmieniać kolory i dzięki temu dopasowywać się do otoczenia. Choć pająki mogą zmieniać ubarwienie na żółty, zielony albo biały, to trzeba podkreślić, że potrafią regulować ilość żółtego barwnika, przez co bardzo dobrze kamuflują się w płatkach kwiatów. Kwietniki godzinami mogą zastygać na kwiatach czy innych roślinach w oczekiwaniu na swoją ofiarę. Te pająki żywią się owadami i są bezwzględne także dla pszczół.

Kwietnik (Misumena vatia) nazywany jest też zabójczą damą, choć nie jest niebezpieczny dla ludzi, to jego jad potrafi zabić pszczołę, motyla czy nawet bąka. Kwietniki nie tkają pajęczyn, tylko czekają na swoją ofiarę i podchodzi do niej powoli, kiedy ta pije nektar kwiatowy.

Bibliografia

hellwegeranzeiger.de Uwaga pająk. Ten pająk krabowy pożarł pszczoły pszczelarza – hobbysty z Unny, https://www.hellwegeranzeiger.de/unna/spinne-unna-bienen-tierfotos-krabbenspinne-aktion-w758702-1000828651/ Data publikacji: 2023.07.19. Data odczytu: 2023.07.24

ogarnijogrod.pl, Kwietnik żółty pająk w ogrodzie, https://www.ogarnijogrod.pl/kwietnik-zolty-pajak-w-ogrodzie. Data publikacji: 2022.09.13. Data odczytu: 2023.07.24



Liczba wyświetleń artykułu: 2941

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasteczka lekko miodowe

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Pierniczki świąteczne z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym