Portal Pszczelarski

Przyjęcie matki pszczelej - ułatwienia

Na zdjęciu: matka pszczela z pszczołami. Źródło zdjęcia: doorgarden.com/images/critters/bee-pictures/queen-rearing/queen-bee.JPG

matka pszczela przyjęcie matki pszczelej poddawanie matki pszczelej wymiana matki pszczelej bezmateczność

Jeśli chcemy do rodziny bez matki podać nową królową, powinniśmy zadbać o to, by spotkała się ona z jak najlepszym odbiorem ze strony mieszkanek ula. Na większość zagrożeń mamy wpływ, warto więc dobrze przemyśleć kwestię, kiedy i jak poddamy matkę do ula.

Przyjęcie matki pszczelej zdecydowanie ułatwia jej młody wiek. Pszczoły są bardziej przyjaźnie nastawione, gdy do ich rodziny trafia młoda i silna królowa, która kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa. Duże znaczenie ma również wiek rodziny pszczelej. Młode robotnice są do nowej matki o wiele lepiej nastawione, łagodne i nie reagują agresją. Szybko natomiast przystępują do karmienia i chronienia jej. Najbezpieczniejsze jest poddawanie matek pszczelich w odkładach z czerwiem oraz w sztucznych rojach. Dobrze jest też poddawać matkę o takiej porze dnia, gdy większość zbieraczek znajduje się na pożytkach. Wtedy w ulu znajdują się najmłodsze, czyli też najprzyjaźniej nastawione pszczoły.

Matka pszczela przyjęta zostanie dużo lepiej na początku sezonu pożytkowego, gdy pszczoły intensywnie pracują, a w ulu nie brakuje zapasów pokarmu. Natomiast podawanie matki w sezonie, gdy pożytki są słabsze nie jest najlepszym pomysłem, gdyż pszczoły zapewne odrzucą nowo przybyła królową. Poddawanie matki jest też najskuteczniejsze podczas dobrej pogody, gdy pszczoły są spokojne i zajmują się pracą.

Przed każdym podaniem nowej królowej do rodziny warto też sprawdzić jej nastrój. Pszczoły mogą być rozzłoszczone na przykład hałasem, upałem, brakiem pokarmu – wtedy trzeba zaczekać, aż uspokoją się i będą w lepszym nastroju.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 99

Zobacz również:

Przyjęcie matki pszczelej - utrudnienia

Matka pszczela sztucznie unasienniona a lot godowy

Jak sprawdzić czy matka pszczela jest w ulu?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12449

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Banan w cieście

Klasyczna truskawka z miodem

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Chleb z szafranem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe